Translate

16. јун 2017.

Игуман Методије у Ћелијама ваљевским

   На позив Епископа ваљевског Милутина игуман манастира Хиландара архимандрит Методије је приспео у манастир Ћелије, на празник Преподобног Јустина.
   Ава Јустин никада није походио Свету гору. Био је у својеврсном затвору ради исповедања вере и није могао да оде и поклони се многим светињама. Али, духом је био са светогорским монасима и за време телесног живота, а откако се Господу преселио још више је с њима. Прву службу Оцу Јустину написао је један светогорски химнограф, а његове беседе и одломци из књига свакодневно се читају у Врту Мајке Божје, беседио је по благослову Епископа Милутина, за трпезом љубави игуман Хиландара архимандрит Методије.
фото: Манастир Вазнесење

   Такође, у тексту Сабора светогорских игумана и представника о предсаборским документима Васељенског сабора, који је недавно одржан на Криту, на више места навођени су изводи из дела Оца Јустина. Кад је као студент пожелео да постане монах, архимандрит Методије често се молио управо њему и Светом Владики Николају и долазио у Ћелије на Благовести…
   "Данас, више од двадесет година касније, долазим као монах и свештенослужитељ на ово свето место. И на мени је једно чудо Аве Јустина. Он ме укрепио да начиним тај корак – оставим свет и да се замонашим. Зато, моја молитва Оцу Јустину је да се моли Господу за спасење душа свих нас и наших ближњих, за које смо се овде молили" – рекао је архимандрит Методије, преносећи благослов Хиландара, немањићке задужбине на Светој гори, месту које вековима наткриљују молитве Пресвете Богородице. Светој гори, на коју Ава Јустин никада није дошао кораком, али чији је део био и остао у молитвеној љубави црноризаца васцелог Православља.
   Данас је Преподобни Јустин Ћелијски по први пут кренуо на Свету Гору, јер је благословом Епископа Милутина игуман Методије понео део моштију који ће се од сада чувати у Хиландару. Заједно са делом моштију Светог Јустина, манастир Хиландар је добио на благослов и део моштију Светог Николаја Жичког.

   извор: svetogorac.blogspot.rs

Нема коментара:

Постави коментар