Translate

12. јун 2017.

"Косово: Хришћанство у опасности"

извор: Arno Gujon
Резултат слика за Грачаница
 "Косово: Хришћанство у опасности" је француски документарни филм Едија Викена и Ивона Берторела који говори о животу Срба у енклавама на Косову и Метохији.

   Филм је сниман од септембра 2016. до јануара 2017. уз помоћ Арноа Гујона, оснивача хуманитарне организације Солидарност за Косово и настоји да приближи гледаоцу реалности у којој живи 120 000 Срба у јужној српској покрајини.
  Француска екипа је ишла од села до села, од манастира до манастира, и разговарала са обичним људима о њиховом свакодневним животима. Мештани енклава, свештеници и монаси говоре о проблемима и надањима, без политике и крупних речи. Истинско сведочење.
У филму говоре епископ рашко-призренски Теодосије, игуман манастира Високи Дечани Сава Јањић, игуман манастира Драганац Иларион, директор Културног центра у Грачаници Живојин Ракочевић. Поред њих, два француска стручњака за Балкан говоре о историјским чињеницама које су довеле до ситуације које познајемо данас, док Арно Гујон говори о хуманитарним приликама у енклавама.
   Овај занимљив документарни филм представља Косово из непристрасног угла француских документариста, више пута награђиваних за њихове документарне филмове. Филм доноси ексклузивну причу о једном парадоксу, да у данашњој Европи, у 21. веку још постоје енклаве и гета где људи живе у страху и затворени, борећи се у веома тешким околностима да опстану.
   Филм је први пут приказиван на француској телевизији КТО 10. априла 2017. и отада је више пута репризиран. У мају ове године је такође у Француској изашао ДВД филма.

Нема коментара:

Постави коментар