Translate

7. јун 2017.

Света Архијерејска Литургија у Драглици

   На Духовски уторак, 6. јуна 2017. године, у новосаграђној цркви  Свете Тројице у златиборском селу Драглица, торжественом Литургијом началствовао је Његово Преосвештенство Епископ жички Г. Јустин, уз саслужење игумана Свете царске лавре Хиландара високопреподобног архимандрита Методија, секретара ЕУО Епархије жичке високопреподобног архимандрита Дамјана (Цветковића), Архијерејског намесника ужичког протојереја – ставрофора Милоша Босића, јеромонаха Доситеја и јеромонаха Арсенија из манастира Хиландара, пароха љубићког протојереја Србољуба Стојковића, протођакона Александра Грујовића, ђакона чајетинског Немање Тимотијевића и ђакона златиборског Ненада Ивановића.
  Мноштво народа златиборског краја дошло је да узме благослов од свог Архипастира, и да заједно сабрани у Цркви заблагодаре Господу на свим доброчинствима.
   У надахнутој беседи Епископ Јустин истакао је важност Светог Духа, трећег лица Свете Тројице за Цркву Божију и све чланове Цркве. На празник Педесетницу, животворни Дух Свети је сишао на апостоле, а преко њих на читаву васељену. Плод Духа Светог јесте Црква у којој се сабирамо његовом благодаћу. Црква је спасоносни организам, чија је глава Христос, устројена благодаћу Духа Светог. У њој су се оствариле речи пророка Јоила: „Излићу дух свој на свако тело, и прорицаће синови ваши и кћери ваше, старци ће ваши сањати сне, младићи ће ваши виђати утваре. И на слуге и на слушкиње у оне дане излићу дух свој. И учинићу чудеса на небу и на земљи, крв и огањ и пушење дима. И сваки који призове име Господње спашће се“ (Јл. 28 – 32).
   Владика је посебно истакао неопходност активног учешћа у светотајинском животу цркве, јер је то једини начин да остваримо наше назначење са којим смо дошли у овај свет, а то је да га превазиђемо и стекнемо залог вечног живота. Свет који у злу лежи побеђује се постом и молитвом, трудом и хтењем за спасењем. Све то Спаситељ наш, Исус Христос оставио нам је у наслеђе за време овоземаљског живота свог којим нам је показао да можемо водити живот достојан човека, живот пројављен и остварен у Цркви Његовој. У Цркви је све артикулисано, ништа стихијски не бива. У њој постоји вековни ред и поредак, који је одржава. Она је подражавање анђелског начина постојања на набесима. Црква није друштво које се дели, и самим тим постаје слабо. Црква је јака, зато што је утемељена на светим апостолима, на светим мученицима, возглављена у Светој Тројици, бастион коме ни врата пакла не могу наудити. Она је највећа сила, једино место на коме се човек може спасити.
   За несебичну љубав исказану према мајци Цркви, у ред црквених добротвора уврштени су ктитор цркве Свете Тројице г. Страхиња Кутлешић из Чачка, г. Миланко Јовановић из Доброселице, г. Десимир Марјановић из Доброселице, г. Милић Марјановић из Доброселице, као и Општина Чајетина на челу са председником г. Миланом Стаматовићем.
   Након заамвоне молитве је пререзан славски колач. По Светој Литургији у порти цркве трудом свештеника доброселичког Јована Стојковића и чланова црквеног одбора приређен је богат културно–уметнички програм у коме су учешће узели: КУД „Златибор“ из Чајетине, трубачки оркестар Дејана Лазаревића, Црквени хор из Прибоја. За све присутне уприличена је трпеза љубави, на којој се отац Јован захвалио Епископу Јустину на узнетим молитвама животворној и нераздељивој Тројици, као и свим дародавцима на помоћи и љубави коју пружају.

   ђакон златиборски Ненад Ивановић
   извор: eparhija-zicka.rs

Нема коментара:

Постави коментар