Translate

2. јун 2017.

Oбјављена девета књига у едицији Свети Оци у преводу на српски језик

У едицији Свети Оци у преводу на српски језик изашла је из штампе књига Монашка правила од преподобног Теодора Студита. Протојереј-ставрофор др Радомир Поповић, као уредник едиције, изабрао је и превео са изворника неколико списа преподобног Теодора: на почетку Устав манастира Студиона, затим Општа епитимија целом братству против оних који нарушавају правило, па Свакодневне епитимије монаха изложене од најпреподнијег оца нашег Теодора, и Завештање Преподобног и богоносног оца нашег и исповедника Теодора игумана манастира Студион, а на крају Окружна посланица о упокојењу Преподобног Теодора Студита од Преподобног Навкратија. Избор је хронолошки и тематски оправдан, а преведени списи су актуелни и у монашком животу данас.
                                                     
   Превод списâ проф. др Радомир Поповић започиње уводном студијом о животопису Теодора Студита у контексту времена у којем је живео овај велики монах и богослов. Пишући о Теодору, преводилац је користио прву и другу верзију житија из PG, а затим руску и верзију коју је српским верницима донео преподобни Јустин Ћелијски. У уводној студији истакнути су антииконоборачки и монашки детаљи из Теодоровог живота.
   После превода списâ протојереј-ставрофор др Радомир Поповић је објавио поуке Теодора Студита и то овим редом: О трпљењу и примању оних који се одричу света, О подвижничком и равноангелском животу, Исповедницима, О посту и будућем Страшном суду, О томе да не треба проводити празнике у пијанству и опијању, и о сећању на смрт, О посту и бестрашћу, изговорена почетком Великог поста, затим Беседа о поклоњењу Часном и Животворном Крсту треће недеље Великог поста, О вазнесењу Спаситеља нашега Исуса Христа и о томе да ми сами живимо богоугодно, О благодарности и поклоњењу Христовој икони, и О поштовању светих икона и поклоњењу пред њима.
   Књига пружа читаоцима широк спектар темâ, које су везане за богословствовање као једини начин хришћанског живота и за монахе који су свој живот подредили Богу Творцу, зато је препоручујемо и онима који се уче богословљу и историји, али и онима који свој живот усмеравају ка божанским висинама.

   ђакон др Ивица Чаировић
   извор: www.spc.rs

Нема коментара:

Постави коментар