Translate

1. јул 2017.

Музеј Библије: 2000 Библија на разним језицима

   Музеј Библије, који ће се отворити у Вашингтону у новембру 2017. године, намерава да организује изложбу посвећену хиљадама превода Библије широм света, јавља сајт овог музеја. Изложба “ilumiNations: Светска изложба Библија" даће лепезу превода Светога Писма на хиљаде писаних језика, истовремено приказујући и на колико језика тек треба да се она преведе. Више од 600 Библија на различитим језицима и дијалектима већ је прикупљено разменом са музејима и различитим организацијама, укључујући Wycliffe Bible Translators, Biblica, SIL International , као и са многим другим библијским преводилачким установама.
               
  Споменута изложба биће уређена на четвртом спрату музеја посвећеном историји Светог Писма. Она ће „у потпуности погрузити посетиоце у праћењу путовања Библије кроз време, технологију и културу", наводи се на сајту. Много превода још увек треба прибавити до отварања изложбе. Музеј се обраћа организацијама и појединцима из целог света како би се  прикупили преостали преводе Библије. Музеј очекује фрагменте познатих свитака Мртвог мора, енглеског рукописног Бревијара из 14. века који се налази у Египту и јеврејске молитвене књиге из 9. века. Планирано је и да се изложи Библија која је путовала на Месец 1971. године у космичком броду Аполо-14.
   -Постоје неки преводи Библије који су толико ретки да стварно нема начина да сазнамо колико копија и даље постоји. Ово је један од разлога због чега је мисија Музеја Библије толико важна, пошто желимо да се сви људи ангажују на Библији и да се упознају се њеном историјом, утицајем и садржином. Желимо упутити  позив на што више адреса и сакупимо и прикажемо све познате преводе Библије. Уз помоћ целога света, знамо да то можемо постићи.
   Музеј Библије има за циљ да освежи библијску историју на начин који никада раније није био учињен, у помоћ артефаката и експоната Свете земље, до технолошки напредних карактеристика, до врта са биљкама поменутим у Библији и хранама из библијске ере.

   извор: www.spc.rs

Нема коментара:

Постави коментар