Translate

4. јул 2017.

Из штампе изашао нови број часописа “Жички благовесник“, јул-септембар, 2017.

   Из штампе је изашао нови број Жичког благовесника, часописа Епархије жичке. Период  јул-септембар у коме овај број излази је као тему истакао апостолску проповед. Исповедање вере у апостолску Цркву је залог који непрестано подсећа на важност апостолства. Једном савременом проповеђу, преводом златоустовског бисера из ризнице светоотачке литературе, поуком о проповеди-сведочењу мира из пера Светог Николаја Српског и богословским освртом на тему следовања традицији дат је покушај појашњења неких од аспеката теме.
                                             
   Текстови из области богословља, историје Цркве и културе  су сваки на себи својствен начин изнели сазнања на питања која могу помоћи нашим читаоцима као путокази за духовна стремљења. Издвојили бисмо из овог броја као упечатљив диптих ликове блаженопочившег оца Саве и проте Радосава Симића. Први је био игуман Манастира Вазнесења на Овчару и својим аутентичним духовним ликом је утицао на многе да крену Христовим путем. Ширина његове личности је дар Цркви, али у појединим интерпретацијама бива тумачена веома уско па овај текст представља савремени допринос духовном животу верног народа Жичке епархије, али и ширих подручја Српске Православне Цркве. Прота Радосав (1882-1966) је неуморни  пастир на просторима златиборског округа. Боравећи  у изгнанству на француским Алпима добио је идеју о развоју дечјег одмаралишта на Златибору. Туристичка организација Златибора га не без разлога сматра својим утемељивачем. Човекољубиво деловање је пројавио и у “Ђачкој трпези“, намењеној најсиромашнијој деци, као и у многобројним друштвено корисним подухватима (изградња цркава, школа, цистерни за воду, организација земљорадничких задруга).
   Рубрика Веронаука нам је представила дечје поетске радове на тему о Цркви, као и једну од школа у којима се успешно спроводи учење деце истинама вере. Насловна страна овог броја часописа је представила веома леп ђачки ликовни рад на тему Веронаука.
   Приказ књиге о митрополиту Јосифу (Цвијовићу) указује на важност овог знаменитог јерарха, његов лик и улогу у веома сложеном времену за Цркву и народ.
   Летопис богослужења Епископа Јустина нас подсећа на светотајинско дејство којим су у претходном периоду литургијске заједнице широм наше епархије биле предвођене својим Архијерејем.
   Захваљујемо се свим ауторима што својим трудом следују апостолским траговима. Позивамо ауторе који су до сада сарађивали са часописом, али и оне који још нису, да своје радове шаљу на адресу z.blagovesnik@gmail.com. Одабрани радови ће бити објављени у неком од наредних бројева, у складу са потребама осмишљавања садржаја сваког броја, о чему ће аутори благовремено бити обавештени.
   Текстови за наредни број су нам потребни до 15. августа 2017. године.

   Уредник,
   јереј Александар Р. Јевтић
   извор: eparhija-zicka.rs

Нема коментара:

Постави коментар