Translate

28. август 2017.

Света Архијерејска Литургија у Манастиру Јежевици

   У дванаесту недељу по Педесетници, уочи празника Успења Пресвете Богородице, Његово Преосвештенство Владика жички г. Јустин служио је Свету Архијерејску Литургију у манастиру Светог Николаја у Јежевици код Чачка.
   Његовом Преосвештенству саслуживали су: Архимандрит Тимотеј (игуман манастира Вазнесење), јереј Марко Мирковић (старешина чачанске Саборне цркве), јереј Богољуб Симеуновић (парох  горичански),  јереј Богдан Митровић (парох јежевачки) и протођакон Александар Грујовић.
                                       
   Богослужењу су присуствовали монаси и монахиње из манастира Благовештења, Свете Тројице и Стјеника, свештеници и многобројни верни народ.
    У надахнутој беседи, између осталог, Владика је истакао:
   „Господ Бог, знајући да је спасење човека могло једино кроз Богочовека да буде, није спасење одредио неким законом или речима. Онај који поверује и крсти се биће спасен само кроз Господа; Царства Небескога нема осим онога које је Господ Бог припремио роду људском.
Сутра ће Црква прославити велики празник, када је нашој Пресветој Богородици, која је Господа родила, дошло време да се престави у Господу. Смрт није могла да држи Њу у гробу, него ју је Господ Бог узео себи. То вечно Царство је оно што је Господ Бог обећао свима који истински верују, који држе заповести Господње“.
   У даљој беседи, објашњавајући данашње јеванђелско читање, Владика је назначио да су овоземаљске вредности и богатство пролазни. То не значи да нам материјално није потребно, већ да оно треба да буде у служби духовних вредности.
   На крају Литургије, Владика је прочитао молитву за успешан почетак школске године, а затим је сабрање настављено у манастирској трпезарији.

   Монахиња Јована
   извор: eparhija-zicka.rs

Нема коментара:

Постави коментар