Translate

7. новембар 2017.

Представљена књига „Заувек“ Ивана Д. Косте

На 62. Међународном сајму књига 24.октобра 2017. године одржана је промоција романа „Заувек“ вероучитеља Архиепископије београдско-карловачке Ивана Д. Косте. У препуној сали хале 1 Београдског сајма „Борислав Пекић“ о књизи и раду аутора говорили су протојереј-ставрофор проф. др Драгомир Сандо, директор Издавачке куће „Само корак“ Биљана Алавања, књижевник Никола Апостоловић и педагог Мирослав М. Маринковић.
                                                Представљена књига „Заувек“ Ивана Д. Косте
   Својим присутвом свештенство многобројних епархија Српске Православне Цркве, представника Надбискупије београдске, колега, ученика, пријатеља, гостију из Републике Српске и Норвешке увеличали су преомоцију. На крају промоције присутнима се обратио и аутор дела. Аутор је примерак књиге уручио Његовој Светости патријарху г. Иринеју који је благословио аутора и његове напоре.
   Проф. др Драгомир Сандо истче: -Иван Коста се по својим емотивним и зналачким особинама поистоветио са доминантном личношћу романа. Оно што је највредније и што представља потку и основу свакога живота јесте љубав која све и у свему оживљава. Из ње ће произићи сви остали поднаслови романа који је јединствен и необичан по много чему. У молитви Господњој, у којој свакодневно тражимо хлеб наш насушни, тј. хлеб наш најпотребнији на леп начин ће се представити и уз помоћ овог романа схватити као Хлеб живота и гласиће отприлике овако: Господе Ти си наш хлеб који једини гасиш нашу људску глад. Дај нам се и даји нам се, Господе, свакога дана јер без Тебе нема нам живота. Дајући и предајући нам се Господ нам собом дарује и принцип нашега живота. Тај принцим је на свој али веродостојан начин додирнуо, осетио и нама препоручује Иван Коста.
   -Поучавајући дар његовог проповедања је прпознатљив. Он је то стекао као тумач верских и православних истина које уноси, па потом преноси из школске учионице преко школског дворишта на тргове и раскршћа. И то са неописивом лакоћом. Стил негове приче као да клизи. Све је без трунке усиљености. Као да се ради о човеку који годинама слаже иза себе романе. Просто се, читајући роман, с времена на време чини да се поиграва са текстом. И на својствен начин све дочарава животним и лепршавим. Зато се радујем са сваким читаоцем који ће затворити задњу страницу ове књиге и уздахнути са жељом да се врати на њен почетак. И да остане дуго у размишљањима и поруком коју роман шаље. И сада сам потпуно сигуран. Овај кратак наредни претиод је време када ће даровити Иван почети опет да ствара и пише нешто ново и необично, казао је проф. Сандо.
   Мр Бранка Ивковић Петронић је истакла: -Књига „Заувек“ Ивана Д.  Косте вредан је подухват пажње и дивљења, већи због саме чињенице да је први тог типа у српској литератури. Трагом синтезе и семантичког значења вере - религије и гастрономије с једне и исконске потребе за искреном и чистом љубављу и пријатељству с друге стране – откриа се на известан начин стваралачки цредо овог аутора и објашњава аутентичност његовог литерарног првенца. Начин на који Коста користи природан језик, луцидност и духовност његовог израза, у корелацији су са начином његовог поимања живота и живљења, чега су и рецензенти и издавачи ове књиге били свесни – утолико пре, Костина мисао или писана реч не представљају само значајан допринос српској белетристици већ и увид у естетичке и поетичке назоре самог аутора. Књига Заувек, чија скривена порука носи људски, религијски, емоционални и сваки други хумани печат, понајвише кореспондира Сенекиној изреци „Алтери вивас опортет, си вис тиби вивере“ („Треба да живиш за другога ако хоћеш да живиш за себе“).
   Књига је изашла у издању издавачке куће Само корак из Београда и налази се у продаји.

   извор: www.spc.rs

Нема коментара:

Постави коментар