Translate

23. април 2018.

Концерт духовне музике у Бијељини

У Епархијском центру у Бијељини 19. априла 2018. године одржан је Васкршњи концерт хора Школе црквеног појања Свети Јован Дамаскин из Новог Сада.
   Диригент хора, јерођакон Јеротеј из манастира Ковиљ у Епархији бачкој, рекао је новинарима да је то био њихов први наступ у Бијељини и Републици Српској. -Хор Школе црквеног појања чине ученици и дипломци ове петогодишње школе која постоји од 2011. године и у њој се изучава древно источно-црквено једногласно појање. Срби су ово појање примили још са просветитељском мисијом Кирила и Методија, а нарочито се учврстило за време првог архиепископа српског Светог Саве, навео је јерођакон Јеротеј.
   Према његовим речима, појање се током векова неговало и развијало у Српској Цркви све до почетака 19. века када је настао краћи прекид ове музичке традиције, која се обнавља осамдесетих година прошлог века под утицајем Свете Горе, нарочито српског светогорског манастира Хиландара. -У нашој Цркви сад имамо богатсво појања и црквене музике која има просветитељску и обновитељску улогу, рекао је јерођакон Јеротеј.
  Он је додао да је хор Школе црквеног појања Свети Јован Дамаскин из Новог Сада до сада наступао на разним црквеним манифестацијама у Србији, Грчкој, Словачкој и Америци.

   извор: www.spc.rs

Нема коментара:

Постави коментар