Translate

2. април 2018.

Васкрсење Лазарево – храмовна слава у Жичи

   На дан славе новога храма Васкрсења Лазаревог, Његово Преосвештенство Епископ жички Господин Јустин служио је Свету Архијерејску Литургију у месту Жичи.
   Преосвећеном су саслуживали: архијерејски заменик протојереј-ставрофор Љубинко Костић, архијерејски намесник жички протојереј-ставрофор Ненад Илић, секретар Епископа жичког протосинђел Сава (Илић), протонамесник Дејан Марковић, протонамесник Милош Станисављевић, протонамесник Драган Глигић и протођакон Александар Грујовић.
   Велика радост данас је испунила срца житеља овога места који су дочекали свога Архијереја. На литургијском сабрању учествовао је велики број верног народа који се постом и молитвом припремао за сједињење са Живим Богом.
   Епископ Јустин се сабранима обратио нагласивши да је ово велики дан за Жичу; да је блаженопочивши Епископ Хризостом мудро одредио ово место да ово село, које је пре 8 векова градило Свету Жичу и поставило темељ аутокефалној Српској Цркви, сада добије и храм за своје свакодневне молитвене потребе. Епископ је истакао да Жича остаје и даље стара Жича, и Ваша и наша. Да је први олтар у Жичи, и да одатле ничу сви остали олтари, а сваки олтар посвећен Господу Богу јесте светла тачка овде на земљи.
   Преосвећени је нагласио да је ово само почетак, и да следи освећење након кога ће се у храму народ крштавати, венчавати и причешћивати Часним Телом и Крвљу Исуса Христа.
   Ово је величанствен тренутак да ми, данас, сабрани овде, прослављамо четверодневног Лазара и његово васкрсење, а и да учествујемо у васкрсењу овога храма. Овде на земљи има и радости и жалости. Човек је пропадљив без Бога, а са богом је силан и моћан, рекао је Епископ.
   После заамвоне молитве уследио је чин освећења звона и крстова, а затим и резање славског колача. Затим је Епископ уручио захвалнице свима који су несебично помагали градњу храма.
   Идуће године, када славимо 8 векова самосталности Српске Православне Цркве, овај храм ће бити велики дар Цркви светосавској.
   За све присутне у порти храма је припремљено послужење.

   Протонамесник Драган Глигић,
   старешина храма
   извор: eparhija-zicka.rs

Нема коментара:

Постави коментар