Translate

10. април 2018.

Васкрсни понедељак у Чачку

   Другог дана Празника над празницима, дана када Васељена кличе и проноси радосну вест да је Господ васкрсао, Његово Преосвештенство Епископ жички Господин Јустин радост празника донео је у Чачак. Владика је благоизволео да на Васкрсни понедељак богослужбено прослави Пасху Господњу у Саборном храму у Чачку.
   Сабрани народ уз песму је дочекао свог Пастира у порти храма Вазнесења Господњег и узео благослов Свете деснице.



   Народ је молитвено прославио Празник са својим Архипастиром у обновљеном Саборном храму. Епископу су саслуживали архијерејски намесник трнавски протојереј Мирослав Петров, старешина храма Вазнесења Господњег јереј Марко Мирковић, протојереј-ставрофор Саша Јоловић, протојереј Крстивоје Милуновић, јереј Слободан Јаковљевић, јереј Ђорђе Лазаревић, ђакон Александар Грујовић и ђакон Немања Тимотијевић. Радост Васкрслог Христа појањем су прославили појци из Краљева.
   На Светој Литургији се сабрало мноштво свештенства намесништва трнавског, монаштва и верног народа. Васкрслог Господа са својим суграђанима прославио је и градоначелник града Чачка господин Милун Тодоровић са својим помоћницима.
   Радосни поздрав „Христос Васкрсе! Ваистину Васкрсе!“ пронео се кроз храм попут добре вести коју су мироносице пронеле кроз народ видевши празан гроб! Након дуготрајне припреме за Пасху и поста дошао је спасоносни дан. Владика је у беседи нагласио значај поста за свакога од нас хришћана. Подсетио нас је на неопходност причешћивања и у току Светле седмице. Охрабрио нас је спомињући да се и спортисти за велике резултате припремају дуготрајном вежбом, а наш циљ је највећи од свих, Господ Исус Христос. Наши дани су избројани и управо због тога их треба што квалитетније провести, а најбоља припрема је она која за свој циљ има сједињење са Васкрслим Господом, извором свеколиког добра.
   Захваљујући Господу на Победи коју је донео у овај свет верни народ се причестио из руке свога Епископа. По завршетку Свете Архијерејске Литургије Епископ, свештенство, монаштво, градоначелник Чачка, су уз верни народ остали на трпези љубави коју је припремио старешина храма јереј Марко Мирковић.  Старешина се у обраћању захвалио Епископу и градоначелнику и позвао Епископа да нас у што скорије време поново посети!

   вероучитељ Ђорђе Чоловић
   извор: eparhija-zicka.rs

Нема коментара:

Постави коментар