Translate

18. мај 2018.

Црква Вазнесења Господњег у Чачку прославила славу Светом Архијерејском Литургијом и рукоположењем

     
     Четрдесети дан по Васкрсењу, пошто смо у радости и слављу певали Христовом Васкрсењу, Господ нас призва да поздравимо и прославимо Вазнесење Господње! Након што је испунио дело икономије уздиже се као Победник изнад земље коју је спасао, Отац Га дочекује, а анђели и људи славе. Ово је радост због славе Христове, али и радост због спасења човековог. Христос је узнео на своја рамена заблуделу људску природу и спасао је приводећи је Оцу.
    Храм Вазнесења Господњег данас је молитвом прославио црквену и градску славу. Свету Архијерејску Литургију служио је Епископ жички Господин Јустин уз саслужење архијерејског намесника трнавског протојереја Мирослава Петрова, архијерејског намесника таковског протојереја-ставрофора Аранђела Даниловића, протојереја Крстивоја Милуновића, протојереја Милинка Тимотијевића, протојереја Давида Селаковића из Храма Преображења Господњег на Златибору, старешине горњемилановачког храма протонамесника Драгана Ђорема, старешине Цркве Вазнесења Господњег у Чачку јереја Марка Мирковића, јереја Небојше Дабића, јереја Ђорђа Лазаревића, јереја Радише Сеочанца из Цркве Свете Марине у Атеници, ђакона Александра Грујовића, ђакона Немање Тимотијевића и ђакона Станимира Мирковића.
    На Светој Архијерејској Литургији појали су појци из Краљева и хор „Вазнесењски“. Слава празника у дом Господњи призвала је мноштво свештенослужитеља, монахиња и верујућег света који је дошао да прослави празник. На Литургији је био и градоначелник Чачка господин Милун Тодоровић са својим помоћницима.
      У надахнутој беседи после Јеванђеља Владика је честитао славу свештеницима Цркве Вазнесења Господњег, грађанима града Чачка и градоначелнику господину Милуну Тодоровићу. Потом је наставио душекорисну беседу наглашавајући значај данашњег празника, дана када се Христос вазнео на небо и сео десно од Бога Оца показујући да је и човек спасен и вазнет на небо! Небо и земља су Вазнесењем постали једно, што и јесте наш, хришћански, циљ постојања!
    Велику духовну радост данашњем литургијском сабрању дало је и рукоположење Александра Тимотијевића у ђаконски чин. Новопроизведени ђакон дочекан је у чачанској цркви уз радосни усклик „Достојан“. Следећи светоотачке речи да је рукоположење изнова и изнова рађање и обнављање цркве Божје данас смо то могли и да потврдимо.
    Након Свете Литургије Владика је пререзао славски колач и још једном честитао славу Саборној цркви и граду Чачку. По резању колача приређена је свечана славска трпеза. Данас смо са својим пастиром, са својим Владиком, прославили Вазнесење Господње и заблогадарили Господу на благослову призива Александра Тимотијевића у чин ђакона!

    Вероучитељ Ђорђе Чоловић
     извор: eparhija-zicka.rs

Нема коментара:

Постави коментар