Translate

24. мај 2018.

СЛОВО И СЛОВЕНИ



   Прве речи на словенском написане су "Искони бе слово и слово бе к Богу"... почетак Јеванђеља по Јовану. Васкршње читање.
   У почетку беше реч, слово. Слово, Логос. Смисао.
   И тако су Словени постали Словени, Народ Слова, Народ Смисла, Божији Народ.
   То што су света браћа Кирило и Методије направила први књижевни језик Словена није само историјски догађај, а увођење словенског језика као трећег црквеног међународног језика је огроман догађај који је убрзао примање хришћанства код Словена. Ради се о живом моделу који су успоставили.
     Потребно је предање па и оно Свето Предање непрекидно преводити. Кад смо, не тако давно, Богослужење превели са црквено-словенског на српски језик ми смо ишли трагом Свете браће.
    Трагом Свете браће ишли смо и кад смо увели гласно читање молитава на Литургији. Јер ако Народ не чује и не разуме молитве чему онда сав труд око превођења? Могли смо да останемо на грчком. Или можда на латинском?
   Треба преводити Реч Божију у сваком времену, и треба мисионарити као Света браћа. И у свом и у другим народима. Свима нам је то дато као последња Христова заповест.
    Срећан празник Просветитеља Словена светих Кирила и Методија и дај Боже да никад не заборавимо да нисмо бесловесни него словесни народ, Народ Смисла.

     о. Ненад Илић
     www.facebook.com

Нема коментара:

Постави коментар