Translate

29. јун 2018.

Видовдан на Љубићу код Чачка

    Дана 28. 06. 2018. године Господње, на Видовдан, Његово Преосвештенство Епископ жички  Господин Јустин је началствовао Светом Архијерејском Литургијом у Храму Светог кнеза Лазара на Љубићу. Преосвећеном Епископу су саслуживали: архијерејски намесник трнавски протојереј Мирослав Петров, јеромонах Иларион, сабрат Манастира Преображења, протојереј Србољуб Стојковић, протојереј Милорад Милидраг, протојереј Крстивоје Милуновић, јереј Владе Капларевић, јереј Јован Стојковић, протођакон Александар Грујовић, ђакон Душан Тодорић и ђакон Немања Тимотијевић.
    Епископ Јустин је у слову своје архипастирске беседе рекао да само онај ко држи заповести Божије може угодити Богу, а ко држи заповести Божије он сагледава из дана у дан и бива му јасније шта треба да чини овде на овоме свету да би превазишао тешкоће овога света. Господ већ више од две хиљаде година, упркос недаћама води народ свој. Слава Господу и Светом кнезу Лазару  који је изабрао Небеско царство рекавши: „Земаљско је за малена царство, а небеско увек и довека.“ То је његов аманет. И ми се само не хвалимо што је једном у историји рода нашега један велики кнез Лазар устао против зла агарјанског и страдао, он и сви који су се причестили и пошли са њим у бој на Косово. И ми смо позвани, не само да хвалимо њега, него да се потрудимо да и ми чинимо тако. Јер Господ нама све прашта када слушамо реч Његову и зато Свети Лазар који је пропутио наш пут у Царство Небеско нека нас чува и нека се моли за нас да испунимо завет Божији, да будемо свети, да будемо спасени и да славимо сви заједно у Царству Небеском Оца и Сина и Светога Духа, Тројицу Једносуштну и Нераздељиву у векове векова. Амин.
    У току Свете Литургије Преосвећени Епископ је рукоположио ђакона Душана Тодорића у чин презвитера.
    Након заамвоне молитве служен је парастос за све војсковође и војнике који су пострадали за одбрану отаџбине, за Крст часни и слободу златну од Косова до данашњих дана. Након тога је Преосвећени Владика  пререзао славски колач и честитао славу домаћину Бранку Лазовићу.
    Старешина храма протојереј хаџи Владан Милосављевић бираним речима захвалио се Владики, свештенству и монаштву, као и верном народу на доласку.
    Такође, за постигнуте резултате, старешина храма, у име ЦО и свештенства храма, доделио је грамате и пригодне поклоне Михаилу Лазовићу, Теодори Богићевић, Јовани Максимовић и Иви Зеленовић.
    Затим је сабрање настављено за трпезом љубави.

    Филип Нешковић
    студент ПБФ-а
    извор: eparhija-zicka.rs

Нема коментара:

Постави коментар