Translate

18. јул 2018.

Слава параклиса посвећеног икони Богородице Млекопитатељнице у Храму Светог Саве у Краљеву

     Саборни храм Светог Саве у Краљеву је у понедељак 16. јула, литургијски прославио празник Иконе Богородице Млекопитатељнице. Један параклис у храму посвећен је овој икони која се и налази на самом иконостасу параклиса. Свештеном Литургијом је началствовао протојереј Небојша Дабић из Чачка, а саслуживали су му протонамесник Дејан Марковић из братства Храма Светог Саве, јереј Владимир Јовановић из Јошаничке Бање и ђакон Стефан Милошевски. Након Литургије и сечења колача уследило је послужење које су припремиле жене из наше Цркве које су увек ревносно присутне на богослужењима.
      Икона Богородице Млекопитатељнице је икона која је веома драга српском народу. Сам Свети Сава ју је добио од братства манастира Светог Саве Освећеног, онда када је добио и жезал овога светитеља и икону Богородице Тројеручице. Дошавши из Свете Земље, где се овај древни манастир и налази, Свети Сава је отишао на Свету Гору. Икону Богородице Млекопитатељнице поставио је на иконостас испоснице у Кареји, где се ова чудотворна икона и данас налази. Занимљиво је да је Свети Сава ову икону поставио са десне стране Царских двери, где би по правилу требало да стоји Христова икона, коју је преместио на леву страну Царских двери. Овим чином је показао колико је за њега ова икона од посебног значаја.
      Истина да је Богородица својим млеком хранила Богочовека Христа урезала се у свести ришћана још од првих векова. Свети Јефрем Сиријски а затим и Свети Јован Мелод певали су о Богородичином дојењу Господа. Тако су настајале још од давнина ове иконе по Светој Земљи, Египту, Сирији, Византији и међу словенским народима. Осим поменуте иконе коју је Свети Сава добио на поклон, у нашој Цркви позната је фреска Богородице Млекопитатељнице у Пећкој Патријаршији из 14. века и у охридској Цркви Светог Наума која је настала у истом периоду. Заиста је прекрасно што и Храм Светог Саве у Краљеву има параклис посвећен овој икони и прелепу икону Млекопитатељницу која је дело краљевачког иконописца Дејана Камиџорца!

    Вероучитељица Клаудија Милошевски
    извор: eparhija-zicka.rs

Нема коментара:

Постави коментар