Translate

23. август 2018.

Хрисовуљa као послушање

   Пуних двадесет седам година, у време Жичког духовног сабора Преображење, српским песницима се у Манстиру Жичи додељује Жичка хрисовуља, једна од најугледнијих књижевних награда у Србији. Понели су је Миодраг Павловић, Иван В. Лалић, Љубомир Симовић, Стеван Раичковић, Милосав Тешић, Матија Бећковић, Рајко Петров Ного, Брана Петровић...и ове године Стеван Тонтић.
   Ликовни аутор ове уникатне златопечатне повеље и иконе Преображења Господњег је краљевачки уметник Слободан Луковић, професор овдашње Уметничке школе.
-Хрисовуљу сликам од 1999. године. Њену израду не доживљавам као посао, већ као неку врсту послушања, јер сам уз њу стасавао као уметник. Она је најпре рађена на дасци, а од пре коју годину на пергаменту. Нашли смо јој меру у свему и не треба је више мењати – каже Слободан Луковић.
   Луковић је рођен 1979. године у Краљеву. Дипломирао је на београдском Факултету примењене уметности на Одсеку за конзервацију и рестаурацију. Његови калиграфски и иконописачки радови налазе се у приватним и државним збиркама широм света и на Светој Гори. Однедавно, један његов рад налази се у Белој кући у Вашингтону. Излагао је у Краљеву, Београду, Трстенику, Лиону... Радио је рестаурацију живописа и иконописа у црквама у Белој Паланци, Новом Селу, Ласцу, манастиру Бистрици подно Златара...
   Народна библиотека "Стефан Првовенчани", Краљево

Нема коментара:

Постави коментар