Translate

15. август 2018.

Освећење воде и литургијски почетак поста у Светосавском храму у Краљеву

    На празник Изношења Часног Крста, када се молитвено сећамо и страдалног подвига седморице мученика Макавеја са мајком им Саломијом и учитељем-свештеником Елеазаром, Црква Божијој која пребива у Краљеву при Храму Првог српског Архиепископа Саве, предвођена својим Предстојатељем Јустином узнела је Богу и Оцу евхаристијски Принос (Анафору) у виду хлеба и вина које заузврат добисмо као Тело и Крв Христову на освећење душа и тела наших. Ово духовно укрепљење је дошло као залог Божије подршке предстојећем нам подвигу поста, којим успињући се од земље ка небу идемо у сусрет великом празнику Пресвете Богородице – Успењу.
    Осењени силом Часног Крста, који је на вечерњој служби изнет на средину наоса како би му се вером молитвено поклонили, сабрани су учествовали у Чину освећења воде.
    Преосвећени Владика Јустин је у беседи поучио присутне важности доброг почетка поста. Између осталог рекао је: Овај дан као први у месецу (по старом календару) практично и симболично је благослов Божији. Зато је у братској Грчкој обичај да се на почетку сваког месеца освећује вода. Наш пут ка празнику Успења Богородице је овим започет као пут поста и молитве. О њиховој важности нас је поучио Господ наш Исусу Христос, рекавши ученицима да се чак и демони побеђују само постом и молитвом. Стога су и сви ученици Христови, Свети подвижници постом и молитвом Бога у себе усељавали. По речима Светог Василија Великог: без поста се не може угодити Богу. Заиста, ми не држимо заповести Божије само формално, зато што треба или мора, већ зато што се кроз њих припремамо за Господа. То је најважније – да се Господ усели у нас; то је пуноћа хришћанског живота. Зато смо се и сабрали овде у Дому Божијем. По речима Псалмопевца:

     Обрадовах се кад ми рекоше у Дом Господњи пођимо!

     У овом посту појачавамо молитву за род наш, сећајући се и Владике Теодосија са свештенством, монаштвом и верним народом на Косову и Метохији.
     Нека Вам ова вода буде на освећење душа и тела, а Господ љубави, мира, радости и сваке утехе да буде са свима Вама, рекао је на крају поуке Епископ Јустин.

   Протонамесник Александар Р. Јевтић
   извор: eparhija-zicka.rs

Нема коментара:

Постави коментар