Translate

29. август 2018.

УСПЕЊЕ ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ

    Све је чудесно у овом догађају, али чему се зачудити кад прилазимо крају земаљског живота девојке која је љубављу и вером прихватила немогуће - да роди Бога!
    То што јој је архангео Гаврило три дана унапред јавио да се спреми за упокојење? То што је пожелела да пред упокојење види све апостоле и што су их за тренутак анђели сабрали код ње са свих страна света? Што су пострадали они који су покушали да обесвете њен ковчег? Што је узета на Небо у пречици будућег укидања смрти...
    Ипак, то што је Јоакимова и Анина кћи Марија постала Богородица веће је чудо од свих претходних и потоњих у људском роду.
    А ми, можда можемо да се на Успење вером сви окупимо око Пресвете заједно са апостолима.
    Где год да се налазимо. Да ли смо на литургији или и тренутно негде где литургије нема, на ком било крају света да се налазимо - макар за тренутак окупимо се око наше Мајке. Мајке Цркве. Помолимо јој се на Њен велики празник.
  Кад људи ове данашње цивилизације који нису у Цркви гледају апостоле на облацима ношене анђелима, како се окупљају на Богородичином успењу, као што се види и на најпознатијој и најлепшој фресци Успења, Сопоћанској - траже ту доказ о ванземаљцима и давним летећим машинима из неке друге цивилизације.
   Делимично су у праву. Могло би се рећи да и ми и апостоли припадамо једној другој цивилизацији, у ствари једној надцивилизацији. Не ванземаљској него надземаљској - Царству Божијем, Царству Небеском. А за најсавршеније превазилажење ограничења времена и простора нису нам ни потребне справе. Довољни су само јака вера и љубав.
  Ипак ми се не одричемо ни ове цивилизације која покушава да се беспоговорно преда Царству Земаљском.
   Учествујемо у њој, поправљамо је, али се и боримо и молимо да она не превлада праву домовину целог човечанства која делује из будућности, а у историји. Домовину Очевог Дома, Царство вечне љубави Божије.
    Срећан нам празник Успења Пресвете Богородице, велики празник откривења Царства Небеског

    о. Ненад Илић
    www.facebook.com

Нема коментара:

Постави коментар