Translate

21. септембар 2018.

ТАЈНА ПРАЗНИКА: Рођење Пресвете Богородице

    А сад, мало застанимо у збрци и шуму нашег збуњеног и болесно ужурбаног времена.
Јоаким и Ана. Двоје старих људи. Презрени у својој средини која очекује обавезан пород. Не оптужују једно друго због изолације у коју су упали. Обраћају се Богу. Свако за себе. И добијају немогућ одговор. Ипак ће добити дете!
   Старци чисти као суза. Воле се. По позиву Божијем упућују се изнад природе.
   Брачна љубав може бити света. Брачна љубав је света. Она која ће родити Бога у људском телу рађа се из брака. Брака скромних и добрих људи.
   Ништа нормалније и тише од рођења Пресвете Богородице. Никакви чудесни знаци, сем старости родитеља. Свако рођење је чудо. Свако рођење је свето. Нико не зна какво се дете рађа и колико је то рођење значајно за судбину човечанства. Бог зна. А ми да чувамо Тајну.        Светост брака, светост рађања, светост породице.
   Чудесна је само љубав. Љубав изнад свих социјалних категорија, љубав и телесна и духовна, а изнад природе, љубав оних који знају одакле љубав долази. Љубав у којој човек предаје себе Богу и другоме, без паметовања.
   На овај дан је љубав оних чисте вере који на старозаветну законску сцену доводе Нови завет, Завет Љубави, од Бога Љубави, донела на свет Пресвету, Пречисту, врхунац људског рода - названу Марија.
    Хвала ти Боже за прилику коју си нам палима и збуњенима дао. Да се догоди немогуће, да Пречиста Девојка роди Бога. Богочовека, Који је наш пут ка Теби. Преко Кога прихваташ нас који Ти верујемо као Децу Твоју. Заувек.
    Срећан нам празник најтишег чудесног догађаја у историји - Рођења Пресвете Богородице.

    о. Ненад Илић
    извор: www.facebook.com

Нема коментара:

Постави коментар