Translate

21. септембар 2018.

Патријарх Иринеј осветио спомен-храм на Мачковом камену

У спомен и част обележавања стогодишњице Великог рата, битке на Дрини и Мачковом камену, завршена је изградња спомен храма Светог Стефана Високог на планини Јагодњи, недалеко од спомен-костурнице на Мачковом камену.
    Храм је саграђен на земљишту које је после Другог светског рата па донедавно представљало сеоску утрину мештана села Дујевац и Селанац, а који су својеручним потписима здушно подржали поменуту идеју и дали пристанак за подизање цркве.
     Пред почетак овог историјског сабрања, уочи Рођења Пресвете Богородице, 20. септембра 2018. године, Његова Светост Патријарх српски г. Иринеј је, носећи у рукама кивот са честицом моштију, са Преосвећеним Владиком шабачким г. Лаврентијем, свештенством и монаштвом, учинио опход око цркве, а затим извршио чин освећења храма Светог Стефана Високог.

    У наставку је служена торжествена архијерејска Литургија, којом је началствовао Свјатјејши Патријарх уз саслужење Епископа шабачког Лаврентија и у присуству Епископа ваљевског Милутина, као и архимандрита Нифонта из манастира Пресвете Богородице Тројеручице у Богоштици и Михаила из манастира Јовање.
    Свјатјејшем су саслуживали архимандрит игуман манастира Лелић Георгије,  архијерејски заменик протојереј-ставрофор Мирко Вилотић (Епархија шабачка); протојереји-ставрофори Драган Протић, ректор београдске Богословије Светог Саве; др Драгомир Сандо, проф. Православног богословског факултета Универзитета у Београду и директор Катихетског одбора; архијерејски намесник старопазовачки Миле Јокић; Велибор Бојџић из Бризбејна; војни свештеник и старешина цркве Светог кнеза Лазара у војној касарни у Бијељини Васо Поповић; протођакони Стеван Рапајић и Милан Ковачевић, ђакон Никола Јанчић.
    После свете Литургије Свјатјејши је благословио славски колач и жито прелио вином, док је небоземни тропар Светом Стефану Лазаревићу појао једним устима христољубиви народ са свештенослужитељима и хором Света Три Јерарха из Крупња.
   Код спомен-костурнице на Мачковом камену Епископ ваљевски Милутин је, по благослову Његове Светости, одржао парастос за српске ратнике.
     После свете Литургије, епископ Лаврентије је поздравио патријарха Иринеја срдачним речима добродошлице изразивши радост што се после сто година на страдалном месту српских војника уздиже величанствени храм.
    У архипастирској беседи предстојатељ Српске Цркве је казивао о Божјем угоднику Стефану Високом, заштитнику новоподигнутог храма, и прецима који су славећи Господа и бранећи Отечество дали плодове слободе у којој данас  уживамо. -Земља на којој стојимо је света земља натопљена крвљу ратника. Ово је једно од оних светих места, после Косова и других које памти наша историја, по којем бисмо требали на коленима да ходимо.
   Његова Светост је уручио г. Слободану Ранковићу,  предузетнику из Лознице, орден Светог краља Милутина, високо признање Српске Православне Цркве за исказану делатну љубав према Мајци Цркви.
    Орден Светог владике Николаја, који додељује Епархија шабачка - за делатну љубав према Епархији шабачкој, за подизање храма на Мачковом камену и обнову храмова у Селенцу и Горњој Трешњици - Патријарх српски г. Иринеј уручио је протојереју-ставрофору Стојадину Павловићу, директору Патријаршијске управне канцеларије.
    За близу две хиљаде људи приређена је трпеза љубави током које су се обратили крстносни прота Стојадин Павловић, државни секретар у Министарству рада и социјалне политике г. Светозар Алексов и директор Управе за сарадњу са Црквама и верским заједницама др Милета Радојевић.
    Архијерејске грамате су уручене великим добротворима: Црквеној општини Лозница, месним заједницама Рујевац и Селенац, архимандриту Авакуму, манастирима Богоштици и Лелићу, Телекому, Електропривреди Србије, Нафтној индустрији Србије и многобројним приложницима.
     Величанственом сабрању присуствовали су представници локалне самоуправе, Грађевинског одбора за изградњу цркве Светог Стефана Високог, приложници, ктитори, г. Сретен Цветојевић, историчар овога краја и члан Грађевинског одбора; пуковник Стевица Карапанџин, директор Медија центра "Одбрана"; гђа Татјана Ћитић из РТС-а, помоћник директора за развој; г. Џелетовић, финансијски директор Телекома; начелник Војног музеја у Београду г. Градимир Матић, чланови Удружења потомака ратника 1914-1918, чланови друштвених и културних удружења, многобројни верници из Србије, Републике Српске и расејања, представници медија.
    Храм је урађен по пројекту архитекте Тихомира Дражића из Ваљева. Уз црквену архитектуру својствену традиционалном градитељству Српске Цркве и уз све елементе богослужбеног садржаја, у новоизграђеном храму уредиће се стална поставка сведочанстава о Првом светском рату и битке на Мачковом камену. Поред многобројних фотокопија докумената и предмета, место у својеврсном музеју самога храма добиће: кнез Ђорђе Карађорђевић, који је рањен на Мачковом камену; браћа Рибникар који су своје животе оставили на овом подручју, и Надежда Петровић која је учествовала у борби као болничарка. У боју на Мачковом камену забележни су губици: Срби – око 800 погинулих, 5.700 рањених и онеспособљених за борбу; Аустро-Угари – око 1.200 погинулих, остали губици непознати.
   Изградњу спомен-цркве је, по благослову Епископа шабачког Лаврентија, заједно са свештенством, монаштвом и верним народом овог краја иницирао протојереј-ставрофор Стојадин Павловић, директор Патријаршијске управне канцеларије, који и сам потиче из ових крајева. У плану је изградња конака.
     Прва Литургија служена је на дан Рођења Пресвете Богородице.

    З. Зец
    извор: www.spc.rs

Нема коментара:

Постави коментар