Translate

6. новембар 2018.

Протојереј-ставрофор Милош Весин: Радост као извор Православне духовности

   Протојереј-ставрофор др Милош Весин одржао је 4. новембра предавање на тему „Православље вјера радости и радост вјере“  у Саборном храму Христовог Васкрсења.
   Прота Милош Весин је борави у вишедневној посети Црној Гори и Митрополији црногорско-приморској, а долази нам из Сједињених Америчких Држава – парох је јужночикашки и професор на Богословском факултету Српске православне цркве у Либертивилу.
фото: www.hramvaskrsenja.me
   Долазак проте Милоша побудило је велико интересовање вернога народа у главном граду Црне Горе. Жељни топлог, богонадахнутог пастирског слова, по којем је препознатљив отац Милош Весин, у крипти Саборног храма сабрало се пуно верног народа који је са посебном пажњом пратио протино излагање.
  У уводном слову, вероучитељ Павле Божовић, пожелио је добродошлицу свима сабранима. Након што је представио и најавио часног госта, Божовић је захвалио  проти Милошу на доласку и благослову који нам доноси.
   Протојереј-ставрофор Милош Весин у поздравном слову своје беседе, посебно је захвалио на позиву и на топлом дочеку у Подгорици праћеним громким аплаузом, какав, како напомиње – никад није доживео на својим предавањима. Посебно се захвалио целом свештеном братству Саборног храма, као и свом верном сабраном народу.
   У свом излагању напоменуо је да је радост суштински извор православне духовности. Отац Милош је нагласио да радости не бива без љубави и обрнуто, те да обоје рађају и дају слободу.
“Неопходно је подсећање на радост као извор православне духовности. Ту радост не смемо поистоветити са раскалашном опуштеношћу, нити пак са количином усиљено насмејаних лица око нас, а поготово не са еуфемизмом (срећом), речју која има звук без садржаја! Христос је извор радости и ми од Христа друге радости немамо. Суштинско је – Христос Васкрсе, радости моја. Тамо гдје је радост, тамо је и љубав, а гдје су и радост и љубав, ту је онда и слобода“ – навео је између осталог протојереј-ставрофор др Милош Весин.

   извор:  toloska parohija

Нема коментара:

Постави коментар