Translate

13. новембар 2018.

Икона Тројеручица у Солуну

   У Солуну, односно његовој западној општини Неаполис, свечано је прослављен долазак верног преписа чудотворне иконе Пресвете Богородице Тројеручице из Манастира Хиландара. Дочек је организовала Митрополија неапољска са благословом свог Митрополита Варнаве. Икону је донео хиландарски игуман Методије са Епископом будимљанско-никшићким Јоаникијем.
   На Задушнице, 03.11.2018. г. Г. у Солуну, у цркви Светог Ђорђа на Зејтинлику, служена је Света архијерејска Литургија којом је началствовао епископ будимљанско-никшићки Г. Јоаникије уз саслужење игумана манастира Хиландара архимандрита Методија и бројног свештенства. Својим присуством овај догађај увеличао је Митрополит неапољско-ставрупољски Г. Варнава. Такође, на Српском војничком гробљу је одслужен и помен свим погинулим војсковођама и војницима у Првом светском рату као и ктитору војничке капеле, краљу Александру И Карађорђевићу. Након Свете Литургије, верници су имали благослов да се поклоне чудотворној икони Богородице Тројеручице. Након поклоњења од стране верника, икона је у свечаној литији пренета у цркву Светог Георгија у Неаполису.
   У недељу 4. новембра, када се прославља Сабор Светитеља неапољских, у саборном храму Светог Георгија служена је Света архијерејска Литургија коју су служили Његово Високопреосвештенство Митрополит неапољско – ставропољски Г. Варнава и Његово Преосвештенство Епископ никшићко – будимљански Г. Јоаникије. Саслуживали су архимандрит Методије, игуман Манастира Хиландара као и многобројно свештенство. Литургији су присуствовали представници градске управе Солуна и Неаполија као и многобројни верни народ.
   Након литургије уприличена је велика литија централним улицама Неаполиса у којој су ношене мошти Светитеља неапољских и верни препис иконе Тројеручице који је претходног дана донешен из Хиландара.

    извор: www.hilandar.org

Нема коментара:

Постави коментар