Последњих година у Србији се шири такозвани „Хиландарски колач" или „Хиландарски квасац". Због злоупотребе имена Хиландар у датом случају, неопходно је да се манастир Хиландар огласи по том питању.
Деведесетих година прошлога века делио се квасац за колач под именом „Амишки колач пријатељства", а 1999. године под именом „Острошки хлеб љубави". Такође 2003. године понавља се иста превара под именом „Хлеб пријатељства из Хиландара". У последње време поново у Србији почиње да кружи квасац за тзв. „Хиландарски колач". У манастиру Хиландару постоји пекара и у њој се пече обичан хлеб, углавном полубели или црни хлеб. Током мешења хлеба се користи куповни суви квасац у паковањима од по пола килограма, који се углавном набавља у Србији. Дакле, не постоји никакав „Хиландарски квасац". Значи, током мешења хлеба у Хиландару као састојци за хлеб се користе: брашно, вода, со и обичан куповни квасац, понекад се смеса обогати семенкама неких биљака. Никада се у справљању хлеба у Хиландару не користи млеко и јаја.
Осим што се ради о превари народа када је у питању „Хиландарски колач", веома забрињава и сам процес справљања тог колача, који представља читав ритуал. Колико смо обавештени, сам процес справљања тог колача траје 10 дана, уз коришћење млека и јаја. То нарочито православни хришћани треба да имају у виду, јер се справљањем и коришћењем тог „мрсног" колача у време Црквом установљених постова, нарушава пост! Веровање да справљање овог „Хиландарског колача" и ширење даље тог теста или квасца доноси срећу онима који га праве је чисто сујеверје и бесмислица. Назив „Хиландарски квасац" или „Хиландарски колач" нема никакве везе са манастиром Хиландаром, нити то потиче из манастира Хиландара.
Молимо православне хришћане да не примају „Хиландарски квасац" и да не праве тзв. „Хиландарски колач" и да тако спрече ширење злоупотребе наше велике светиње Манастира Хиландара.
Манастир Хиландар, 24. новембар 2009.
јерођакон Доситеј Хиландарац
www.spc.rs
Деведесетих година прошлога века делио се квасац за колач под именом „Амишки колач пријатељства", а 1999. године под именом „Острошки хлеб љубави". Такође 2003. године понавља се иста превара под именом „Хлеб пријатељства из Хиландара". У последње време поново у Србији почиње да кружи квасац за тзв. „Хиландарски колач". У манастиру Хиландару постоји пекара и у њој се пече обичан хлеб, углавном полубели или црни хлеб. Током мешења хлеба се користи куповни суви квасац у паковањима од по пола килограма, који се углавном набавља у Србији. Дакле, не постоји никакав „Хиландарски квасац". Значи, током мешења хлеба у Хиландару као састојци за хлеб се користе: брашно, вода, со и обичан куповни квасац, понекад се смеса обогати семенкама неких биљака. Никада се у справљању хлеба у Хиландару не користи млеко и јаја.
Осим што се ради о превари народа када је у питању „Хиландарски колач", веома забрињава и сам процес справљања тог колача, који представља читав ритуал. Колико смо обавештени, сам процес справљања тог колача траје 10 дана, уз коришћење млека и јаја. То нарочито православни хришћани треба да имају у виду, јер се справљањем и коришћењем тог „мрсног" колача у време Црквом установљених постова, нарушава пост! Веровање да справљање овог „Хиландарског колача" и ширење даље тог теста или квасца доноси срећу онима који га праве је чисто сујеверје и бесмислица. Назив „Хиландарски квасац" или „Хиландарски колач" нема никакве везе са манастиром Хиландаром, нити то потиче из манастира Хиландара.
Молимо православне хришћане да не примају „Хиландарски квасац" и да не праве тзв. „Хиландарски колач" и да тако спрече ширење злоупотребе наше велике светиње Манастира Хиландара.
Манастир Хиландар, 24. новембар 2009.
јерођакон Доситеј Хиландарац
www.spc.rs
Нема коментара:
Постави коментар