Пост - очишћење душе
Циљ поста, ради кога је он и озакоњен и тако поштован код хришћана, јесте очишћење душе.
Свети Григорије Палама
Пост узноси молитву на небо.
Свети Јефрем Сирин
Постом се Данило спасе од лавова у пећини и три отрока од огња у пећи пламеној.
Владика Николај
Пост је смирено уздисање и ведра скрушеност.
Свети Јован Лествичник
Пост је боља човекова песма у свету, песма која прелази у ускршње појање.
Архимандрит Јован Шаховски
Онај који пости, и ако буде подвргнут искушењу, побеђује онога који га куша.
Свети Григорије Палама
Рецепт - Поврће у глиненом суду
Намирнице: по 200 г празилука, шаргарепе, целера, парадајза, паприке, плавог патлиџана, 3 главице црног лука, бибер, со, лимунов сок.
Све поврће опрати, ољуштити и исећи на танке кришке или колутове. Додати со, бибер, сок од лимуна и мало воде.
Пећи у поклопљеном глиненом суду, на 250 степени, око 60 минута.
Пост - виновник бестрашћа
Када човек напусти своје жеље, тада постаје близак Богу, и Бог прима његову молитву.
Ава Мојсије
Ова три залога су корисна: да се плашимо Господа, да се молимо и да чинимо добро ближњему.
Ава Пимен
Кроз пост, телесно и душевно преображавају се у духовно.
Архимандрит Јован Шаховски
Рецепт - Салата од парадајза са празилуком
Намирнице: 500 г парадајза, 125 г празилука, 1 кашика першуновог листа, 4 кашике крема од меда и лимуна
Парадајз исећи на колутове, а празилук на танке прстенове. Поређати их у плитку чинију, прелити кремом од лимуновог сока и меда и посути першуновим листом.
Рецепт - Салата од шаргарепе
Намирнице: 400 г шаргарепе, 1 јабука, сок од 1 лимуна, 2 кашике коре од лимуна, 2 кашике коре од поморанџе
Опрати и ољуштити јабуку и шаргарепу, изрендати их и додати изрендану кору од лимуна и поморанџе, као и преостале састојке. Све добро промешати и ставити салату у фрижидер да се охлади.
Пост - дар љубави Божје
Заповест о посту једнако је стара као и живот,а дата је од Бога Адаму ради очувања богодарованог му живота и благодати Божје.
Свети Григорије Палама
Христос каже: Овај се род изгони само молитвоми постом (Мат.17,21). Ако пост тако прогони непријатеља нашег спасења, и ако јетако страшан непријатељима нашег живота, онда га треба волети и примати сарадошћу, а не бојати га се.
Свети Јован Златоусти
Поштуј древност поста. Он је стар колико исамо човечанство.
Свети Василије Велики
Дух Свети свуда прописује сједињење поста самолитвом.
Свети Игнатије Брјанчанинов
Када човек увиди благодати поста, он заволи дапости све више и више.
Владика Николај
Пости и моли се, и остварићеш велика дела. Ситчовек није способан за велико дело.
Свети Јован Кронштатски
Пост чини ум крепким.
Свети Василије Велики
Рецепт - Хлеб са зачинима
Намирнице:300 г пшеничног брашна, 300 г ражаног брашна, 5 кашика уља, 1 кашика меда, 1кесица сувог квасца, мајчина душица, ким, рузмарин, бослиљак, со
Квасац ишећер измешати у млакој води и оставити на топлом месту, 10-15 минута, даудвостручи масу.
Брашнопосолити, промешати и направити у средини удубљење за квасац, уље, ситноисецкане зачине и мед. Топлом водом замесити тесто. Месити све док се маса непочне одвајати од дна ванглице. Прекрити и оставити на топлом месту пола сата.
Надошлотесто премесити, формирати жељени облик хлеба и ставити у тепсију подмазанууљем. Оставити на топлом месту још пола сата, а потом га засећи оштрим ножем нанеколико места и посути мало брашна.
Хлеб пећиу загрејаној пећници, на температури од 220 степени, око 50 минута.
Пост - веза срца са Богом
Пост је виновник бестрашћа, отпуштење грехова и блаженство раја.
Свети Јован Лествичник
Пост значи слабљење везе срца са светом и јачање везе срца са Богом.
Владика Николај
Да би лакше принудио своју вољу да у свему служи Богу, сећај се чешће да је Бог у много чему показао љубав према теби.
Свети Никодим Агиорит
Научи своја уста да говоре само оно што имаш у срцу.
Ава Пимен
Рецепт - Туфахије
Намирнице: 700 г јабука, 500 г шећера, 1 кесица ванилин-шећера, ½ литра воде
За туфахије одабрати врсту јабука која се при кувању не распада. Јабуке опрати, ољуштити, па кашичицом оштрог врха или ножићем за љуштење кромпира извадити семенке. Тако припремљене јабуке ставити у кључалу воду са шећером, ванилин-шећером и лимуновим соком. Кувати десетак минута и пазити да се јабуке не распадну. Куване и оцеђене јабуке ставити на тацну, а у воду у којој су се кувале додати шећер, па скувати густ сируп.
Помешати шећер, ванилин-шећер, млевене орахе, бадеме, истругану кору од лимуна и добро умућене банане. Све добро промешати, филовати јабуке и прелити их сирупом.
На крају, туфахије украсити умућеном бананом и једном трешњом из компота или слатка.
Преузето из Православног посног кувара, Беседа, Епархија бачка, Нови Сад
www.spc.rs
|
Нема коментара:
Постави коментар