Translate

2. јануар 2016.

У централном Израелу откривен манастир стар 1500 година


    Јерусалим 30.12.2015. – У израелском граду Рош Ха-Ајин откривен је манастар из византијског доба с мозацима, иначе стар 1500 година. Како је данас саопштило Израелско одељење за старине, пронађена је и сеоска кућа стара 2.700 година. Сходно саопштењу, копања су вршена да би се уредио плац за нову стамбену четврт овога града. Локација ће се конзервирати и учинити приступачном јавности.


   Ово археолошко саопштење истиче да су, поред речи о манастиру, у питању остаци једног хришћанског насеља из 5. века. Откривена је манастирска црква, чији под је украшен обојеним геометријским мозаицима. Један од мозаика носи натпис на грчком: „Ово место је подигао Теодосије, свештеник. Мир нек вам је кад долазите, мир нек вам је кад одлазите. Амин.“
   Уз манастир, чији остаци су великим делом нарушени пећима за печење креча у отоманском времену, налазили су се и конаци, муљача уља и оставе.
   При ископавањима пронађена сеоска кућа потиче из једног древног насеља које је напуштено у јелинистичко време. Реч је о згради 30 х 50 м с једним чардаком за жито, као и о 24 просторије с унутрашњим двориштем. Пронађени су многи жрвњи за мељење жита, муљача за уље, као и два сребрена новчића из 4. века пре Христа. Налази потврђују мишљење археолога да је у овом крају велико узгајано жито.

   Извор: Катпрес (с немачког Радомир Ракић)

Нема коментара:

Постави коментар