Translate

16. јануар 2016.

Литургијско сабрање у манастиру Ваведењу

   Магистралним путем ка Овчар Бањи, на 8 км од Чачка, налази се манастир посвећен Ваведењу Пресвете Богородице. По предању, манастир су изградили Свети Сава и његов отац Симеон. Изградња храма је започета у 12-ом веку, а завршена у 13-ом веку. Први записи о манастиру потичу из 1528. године. Због историјских околности, живопис у храму није сачуван, а од првобитних ствари чувају се двери и крст са Распећем из 18. века. У овој светињи се чува и Јеванђеље из 1552. године које је дар прве београдске штампарије у којој је поменуто Јеванђеље прва књига која је штампана у овој штампарији.
   У време велике сеобе Срба манастир је опустео на сто година. Године 1830. монаши се чачански свештеник Милић Вујовић и као монах Мелентије обнавља ову свету обитељ и уређује манастир. У време Епископа ужичког Никифора (Максимовића), дозидана је звонара испред припрате храма, а у време владике Николаја скинуте су фреске због велике влаге и оштећења. Овај света обитељ чува честице моштију Светог Харалампија свештеномученика, архиђакона Стефана, светог Пантелејмона, Теодора Тирона, свете Текле и Светог Саве Освећеног.
   Од 1975. године, благословом Епископа Василија, доласком монахиње Јоване (Србовић) ова света обитељ постаје женски манастир, а мати Јована прва игуманија. Данас Ваведењска обитељ предвођена игуманијом Февронијом броји четрнаест монахиња и чува храм Мајке Божије где редовно богослужи парохијски свештеник Милорад Цицовић, протојереј – ставрофор.
   Данашње сабрање у овој обитељи предводио је Епископ Јустин уз саслужење игумана Вазнесења архимандрита Тимотеја (Миливојевића) и свештеника Влада Капларевића. У својој очинској поуци сестринству и верницима који су дошли на сабрање са својим Епоскопом, Владика се осврнуо на долазеће празнике Господње и празник Светог Јована, објашњавајући везу Претече Господњег са целокупном историјом човечанства и будућег живота у Есхатону.
После свештеног Приноса и причешћа верних, народ и сестринство су поздравили свог духовног родитеља и уз трпезу љубави још једном заблагодарили Господу и Пресветој Богородици на овом дивном дану.

   презвитер Владе Капларевић
   извор: eparhija-zicka.rs

Нема коментара:

Постави коментар