Translate

13. јануар 2016.

Божићни дани у причама српских писаца

   О Божићу је написано много прича и реткост је књижевник који није писао о том хришћанском празнику. Миодраг Раичевић одабрао је 23 приче српских класика, написаних претежно у првој половини двадесетог века, од којих је настала књига "Лицем према Божићу" - божићне приче српских писаца 1900-1941.
   Писци са доста сентимента и носталгијом описују дечјим очима прославу празничних дана. Следе приче о периоду између Првог и Другог светског рата. Говоре и о помодним детаљима који су се ширили грађанским слојевима Србије и на неки начин раслојавали то друштво.
   На послетку су приче које су у вези са Првим светским ратом и страдањем српског народа. Збирка почиње Молитвама у Топчидерској цркви Исидоре Секулић. Међу ауторима су Борисав Станковић, Јанко Веселиновић, Симо Матавуљ, Јован Дучић, Растко Петровић... Књигу заокружује Милош Црњански сликом престонице у снегу.
   "Дан када се породица окупља око стола на коме су и печеница и колач, где се та атмосфера неког домаћег огњишта и породичног јединства осећа мање-више у свим овим причам. То је оно што ми се чини драгоцено у овој књизи на шта би требало обратити пажњу, поготово данас када је све мало охлађено по том питању", истиче приређивач и уредник књиге Миодраг Раичевић.
   На корицама књиге је и текст из списа Вука Караџића "Полазникова здравица за Божић и одговор домаћина полазнику".
   У славу прерадосног хришћанског празника порука Милутина Ускоковића: "Треба веровати! Јер звезде судбине иду непознатим путевима, јер смо ми мали и земаљски, а вера је божанског порекла".

   Извор: РТС
   www.spc.rs

Нема коментара:

Постави коментар