Translate

27. септембар 2012.

ЛИТУРГИЈА

www. liturgija.org

ПРЕДГОВОР

   Књига која је пред вама, није обична књига. Уз њу иду и два DVD-a (са 9 епизода ТВ серије), али њена повезаност са другим медијима је заправо много чвршћа.
   Књига је настала на основу документарне серије ЛИТУРГИЈА. Одновни текст у књизи је текст који се изговара у серији, а основни визуелни материјал су изабрани стилфрејмови (still frame )-"замрзнуте" појединачне сличице из видео-материјала коришћених у серији. Илустрације које прате текст, направљене су као сториборд ( storyboard ) цртежи, какви се иначе праве у оквиру завршних припрема за снимање филмова. У овом случају процес је ишао уназад. Од снимљеног материјала ка њиховој графичкој презентацији. Текст књиге је проширен у односу на сценарио серије пре свега драгоценим цитатима светих Отаца који нам најбоље тумаче свету Литургију, а нису могли бити довољно искоришћени у брзом медију какав је телевизија.

                            

   Књига и ТВ серија срећу се у још једном медију-на интернету. На интернет адреси www.liturgija.org можете наћи како текстове из књиге и делове серије (временом ће бити доступне и целе епизоде), тако и додатне материјале везане за пројекат ЛИТУРГИЈА, фотографије из серије, фотографије са снимања и друго.
   Мултимедијални пројекат ЛИТУРГИЈА постављен је 2008. године на идеју Његовог преосвештенства епископа др Јована, настојатеља Манастира Острог. Идеја је била да се, уз коришћење могућности нових медија, што широј публици приближи централна Тајна Црквe.       У раној Цркви, одрасли који су желели да се крсте (оглашени-катихумени) обавезно су пролазили кроз период припрема. Кроз преткрштењске поуке-катихезе, катихумени су се упознавали са вером коју су пригрлили. После крштења се настављало са поучавањем новокрштених о најважнијем, централном догађању Цркве. Новокрштени су могли (али и имали обавезу) да пуноправно учествују у светој Литургији, Евхаристији. Нажалост, темпо савременог живота оставља после крштења многе православне хришћане без основних знања о светој Служби.

                                         


   Циљ уметничко-мисионарског пројекта ЛИТУРГИЈА је да на занимљив начин, уз употребу атрактивних уметничких средстава, помогне савременим хришћанима да ступе на праг Тајне.
   Серија и књига настале су на основу сценарија који је владика Јован сачинио користећи светоотачка и новија православна тумачења свете Литургије. За даљи рад на пројекту задужио је мене и моје сараднике.
   На пројекту чији резултати су пред вама, радили смо скоро пуне две године. После почетног снимања у Манастиру Острог, снимали смо у неколико епархија СПЦ са благословом блаженопочившег Патријарха Павла, митрополита Амфилохија, и епископа Хризостома, Артемија и Игњатија. Много су нам помогли монаси и монахиње наших историјских манастира Студенице, Жиче, Пећке патријаршије, Дечана, Раванице, Манасије, Нове Павлице и свештеници и парохијани београдских цркава-Саборне цркве, Цркве светог Саве и Цркве светог Василија Острошког на Бежанијској коси, али и многи други. Посебно нам је била значајна помоћ студената Академије за уметност и консервацију СПЦ.
    Са благословом светог Василија Острошког, уз очинско старање и брижно надгледање владике Јована и подршку братства Манастира Острог, наш посао је доведен до тачке на којој се ви укључујете. Надамо се да ћете препознати љубав коју смо у овај рад уградили.

  Уметнички директор пројекта ЛИТУРГИЈА
   ђакон Ненад Илић
   2009.

                           
                                                                                           

Нема коментара:

Постави коментар