Translate

6. април 2013.

ВЛАДИКА НИКОЛАЈ, БЕСЕДА о томе како људи морају бити као деца да би били синови Божји

                                                                                                           Заиста вам кажем: ако се не повратите и не будете као дјеца, нећете ући у царство небеско(Мат. 18,3)


   Тако говори Господ, и реч је Његова света и истинита. Какво то превасходство имају деца над одраслим? Имају три превасходства: у вери, у послушности и у незлобивости. Дете пита родитеља о свему, и ма шта родитељ одговорио, оно верује родитељу своме. Дете је послушно родитељу своме, и лако потчињава вољу своју вољи родитељској. Дете је незлобиво, и мада се брзо срди, брзо и прашта. То троје захтева Господ од свих људи, наиме: веру, послушност и незлобивост. Он тражи да људи верују Њему безусловно, као што дете верује родитељу своме; да буду безусловно послушни према Њему, као што је дете послушно родитељу своме; и да буду незлобиви у односу један према другом, да не памте зло и не враћају зло за зло.
   Вера, послушност и незлобивост главне су одлике детиње душе. Уз то још долази: бестрасност и радост. Дете није среброљубиво; оно има око непомућено пороцима, и радост непомућену бригама.
   О браћо, ко нас може поново учинити децом? Нико осим Христа јединога. Он нас може поново учинити децом и помоћи поновном рођењу нашем и то: примером Својим, науком Својом и силом Духа Свога Светога.
   О Господе Исусе, савршени у послушности и незлобивости, вечни младенче Оца небесног, помози нам бити као младенци вером у Тебе, послушношћу према Теби и незлобивошћу једног према другом. Теби слава и хвала вавек. Амин.

                                                      Владика Николај, Охридски пролог, Глас Цркве, Шабац, 2000.

Манастир Придворица, јун, 2012.

                                       
                                       
                                       
Манастир Вазнесење

Нема коментара:

Постави коментар