Translate

25. јул 2014.

ГОВОР КРСТА Народни музеј, Београд, 25. јул - 31. август 2014.

Заветни крст Хаџи Рувима

Приређујући изложбу Говор крста, Народни музеј у Београду настоји да представи вишеструко симболичко значење крста кроз избор крстова различитих типова и намене.
У намери да се посетиоцима што непосредније прикаже функција крста у богослужењу, али и у животу обичног човека, аутор изложбе, виши кустос Наташа Церовић, настојала је да их типолошки што јасније определи и представи.
Иако је тежиште изложбе на предметима које чине реликвијари, процесијски и надгрудни крстови, проскурници, ручни и други типови крстова, посетиоци ће имати прилику да појам и форму крста сагледају и кроз одабране иконе, копије фресака, али и графике наших и иностраних аутора захваљујући којима је могуће сликовитије контекстуализовати амбијент, намену и функција крста.
Тумачећи и преводећи „говор“ крста аутор изложбе настоји да укаже на читав низ значења, која се пажљивим посматрањем могу уочити. Поред вишеслојне симболике, која је у непосредној вези са најснажнијим уверењима хришћанских верника, преко намене за коју је одређени крст израђен, упознајући изложене експонате могуће је сазнати више како о јавној тако и о приватној побожности.
Имајући у виду да су на изложби представљени крстови који су настајали у раздобљу од раног средњег века до XИX века, тематска изложбе Говор крста пружа целовит хронолошки увид у појам трајности када је православно хришћанство у питању.
Поред чињенице да одабрани експонати представњају ризницу сазнања о минулим епохама, важно је напоменути да они веома често представљају изузетна дела која посматрана у контексту музејских предмета омогућавају живописан и несвакидашњи уметнички доживљај.
Како би се многобројана питања знамења, функције и естетике на што непосреднији начин приближила заинтересованим посетиоцима током трајања изложбе биће организована ауторска и стручна вођења, радионице за децу и одрасле.

www.narodnimuzej.rs

Манастир Љубостиња, XVI век

Нема коментара:

Постави коментар