Translate

21. новембар 2014.

Свети Нектарије Егински


У храму Светог цара Константина и царице Јелене у Коњевићима(Чачак) сваког петка у 18 часова служи се акатист Светом Нектарију Егинском, а на сам дан празника овог нововековног светитеља, 22. новембра у суботу, литургија ће се служити у 8 часова.

Свети Нектарије Егински је рођен 1846. години у Тракији у сиромашној породици. Био је пети од шесторо деце. Након основне школе, преселио се у Цариград. 1866. године прешао је у град Хиос, где је радио као учитељ. Након десет година службе се замомонашио и узео име Лазар. 1877. примио је монашки постриг под именом Нектарије, и јерођаконски чин. Неколико година је живео у Атини, где је 1885. године дипломирао на Богословском факултету Универзитета у Атини. 1886. године је рукоположен у чин свештеника. Исте године, примио је и чин архимандрита, и постао секретар Александријске патријаршије. 1889. године, изабран је за митрополита Пентапољског. 1892. године Нектарије је примио службу проповедника у Грчкој, а у периоду 1894-1908. водио је теолошку школу у Атини. Након одласка у пензију, живео је у Тројичком манастиру у Егини, по којој се и назива Егински.

Упокојио се је у Атини, 8. новембра 1920. године, од рака простате. Канонизован је 1961. године од стране Цариградске патријаршије пре пола века, али данас се сматра једним од најпоштованијих светитеља у православном свету.

Светом Нектарију Егинском (1846-1920) приписује се преко 2000 чуда, па је јасно зашто га у појединим студијама називају „земаљски анћео – небески човек“. По православном веровању, исцељење уз Светог Нектарија нашли су оболели од рака, парализе, Паркрисонове и болести нерава, бубрега, очију, па није чудно што су га многе здравствене установе, а пре свих Институт за онкологију и радиологију Србије, узели за свога заштитника.

Манастир Свете Тројице, који је овај светац основао у Егини, посећују поклоници из целог света, а већина њих не крије да је нашла исцељење над његовим моштима, које су по упокојењу 20 година остале целе, испуштајући свето миро. Наши суграђани имају прилику да осете благодат Светог Нектарија, кроз свето његово свето уље и молитву која му се приноси сваког петка у 18 часова у храму Светог цара Константина и царице Јелене.
Храм Светог Цара Константина и Јелене у Чачку је подигнут највероватније пре 1790. године јер од тада датира антиминс на ком се служи света литургија, а који и данас постоји у храму, што значи да је храм првобитна брвнара подигнута у време Вожда Карађорћа који је лично дао 10 златних дуката да се храм сагради. Првобитни храм брвнара је кроз наредних 100 година претрпела оштећења од великих снегова који су утицали да конструкција крова на крају попусти. На њеном месту 1925. године подигнут је данашњи храм који је освештао Његово Преосвештенство Епископ Жички Николај Велимировић (Свети Николај касније) том приликом је и донео мошти Свете Великомученице Марине, у народу познате као Огњена Марија, које се и даље налазе у храму. У току је обнова храма, која је започета у августу ове године.

Нема коментара:

Постави коментар