Translate

10. октобар 2012.

МАНАСТИР ВАЗНЕСЕЊЕ Иконостас


   Иконостас цркве манастира Вазнесења припада једноставном типу вишеспратне преграде скромне декорације. Иконостас су 1938. године насликали Русомир и Рафаило Крстић из Лазаропоља (Срез Галички ), непосредно по обнављању манастира.

   Релативно мале димензије икона и целокупног склопа иконостаса последица су скромних димензија цркве. Иконостас је компактан, са иконама једноставног правоугаоног облика. Царске двери украшене су сценом Благовести. На северним дверима приказан је арханђел Михаило, а на јужним архиђакон Стефан. Престоне иконе уобичајено представљају Богородицу са Христом и Исуса Христа. У средини се налази композиција из циклуса Великих празника-Вазнесење Христово.
   Следи зона у којој су распоређене апостолске иконе са ликовима Св.Вартоломеја, Св.Филипа, Св.Андреја, Св.Луке, Св.Јована, Св.Павла, Св.Матеја, Св.Петра,Св.Марка, Св.Симеона, Св.Јакова и Св.Томе. Све апостолске иконе имају позадину компоновану од два појаса, цинобер боје у горњем и окер у доњем делу. Изнад овог низа икона постављен је крст са Христовим Распећем. Цео иконостас је скромних уметничких вредности.

Делфина Рајић и Милош Тимотијевић, МАНАСТИРИ ОВЧАРСКО-КАБЛАРСКЕ КЛИСУРЕ, Службени гласник, Београд и Народни музеј, Чачак, 2012.
2011.

Нема коментара:

Постави коментар