Translate

26. децембар 2012.

ПСАЛМИ


Књига псалама - Псалтир једна је од најлепших, најдубљих и најпознатијих књига Старог завета. Не постоји ниједна истина хришћанске вере која на страницама Псалтира није праобразована и проповедана. Закони Божји, свецело дело стварања видљивог и невидљивог света, бурна историја Израиљског народа, икономија спасења Господа Исуса Христа, живот Цркве и њена искушења, мноштво тема о Богу и човеку и њиховом међусобном односу - налазе се у књизи псалама. Но, њихово посебно обележје јесте то што свакоме ко их пева или чита бивају као огледало његове сопствене душе.

   Псалтир је својеврсни васпитач за Христа,учитељ врлине и истинске вере, образац живота и васпитања душе. Он нам приповеда, поучава нас и пророкује нам, али исто тако показује нам како да се исповедамо, кајемо, молимо, славословимо и благодаримо Богу. Стога је књига псалама кориснија од свих других књига Старог завета,каже свети Василије Велики. То је и разлог због којег су псалми, одевени у умилне и хармоничнетонове црквене музике (да се опет послужимо речима Светог Василија), вековима били не само скелет него и срце богослужења Православне Цркве. Псалми су толико духовно и богословски богати да не постоји ниједно црквено богослужење на којем се, поред осталог, нису певали и псалми. Међутим, развој богослужења и химнографије, превладавање монашког типика у парохијском богослужењу и немоћ пуноће Цркве да проникне у често тешко разумљив богословски и духовни смисао псалама довели су до њиховог маргинализовања и скраћивања, и до тога да се поједини стихови само читају уместо да се певају.
ПсалтирТрагање за начинима враћања појања псалама на њихово првобитно литургијско место није археологизам нити романтична везаност за одавно превазиђене форме. Овај подухват Хора манастира Ковиљ јесте покушај обнове Предања Отаца и свештених и непролазних образаца врхунца наше, православне богослужбене праксе. Ту праксу Црква је створила, њоме је живела и њоме се хранила пуних петнаест векова. Зато, с радошћу и надом, дарујемо нашој црквеној јавности овај скромни покушај, који предањским музичким облицима настоји да одене не само поједине стихове него читаве псалме, враћајући тако Псалтиру актуелност унутар литургијске праксе свакодневног живота Цркве.
Братство манастира Ковиљ
www.spc.rs, jul, 2008.

1 коментар: