Translate

14. октобар 2015.

Свети владика Николај, МОЛИТВА ПРЕД ИКОНОМ МАЈКЕ БОЖИЈЕ ПЕЋКЕ КРАСНИЦЕ


   Пресвета Богородице, светла Узданице, спаси нас. Векови одмичу и поколења одлазе, а ти их сва дочекујеш и испраћаш, светла Узданице, из Пећког светилишта твога. Све их дочекујеш с материнском бригом и испраћаш с материнским благословом, мајко наша свемилостива.
   Сираци пред ликом твојим уздисаше, цареви се молише, патријарси клечаше с поуздањем у тебе, светла Узданице, па ево и потомци њихови у твој златогрли лик гледају и од тебе помоћ очекују.
   Од неверна друга и демонских поруга избави нас. Од страха ноћи и од саблазни дана буди нам оклоп и одбрана. Кад на зло кренемо, запречи нам; кад на добро пођемо, пут нам отвори Светла Узданице, одби нас од свакога зла и свако зло од нас, упути нас у сусрет сваком добру и свако добро нама који те срцем волимо и од срца ти се молимо.
   Стуб си и тврђа била вере православне, светлост свештеницима, крепост монасима, покров робовима, мајка сиротима, лек и мелем болеснима, страх безверцима и гром насилницима. Ниси постидела ничије уздање у тебе па немој ни наше, светла Узданице, мајко наша свемилостива.
   Сједини сва чеда Православља, просвети вером учене и неуке, молимо ти се; измири љубављу велике и мале, умери силне и омоћај немоћне, молимо ти се. Погледај из светилишта твог Пећког по свој земљи нашој и исправи што је неправо, осветли што је тамно, исцели што је болесно, светла Узданице наша. Да те величају сви векови и сва покољења, и прослављају Сина твог јединородног, са Оцем и духом Светим. Амин.

Нема коментара:

Постави коментар