Translate

22. октобар 2015.

ПРИЗРЕНСКИ ПОМЕНИК


   Призренски поменик је хрестоматија објављених биографија о знаменитим Призренцима рођеним у Призрену и околини у периоду од XIV века до краја Другог светског рата и оних који то нису рођењем али јесу животом и делом у Призрену. Током двогодишњег приређивачког рада на књизи, из документарне, биографске и историјске грађе изабрала сам 77 објављених биографија (биографије рођених после Другог светског рата изоставила сам због потребе постојања временске дистанце и суда времена приликом избора значајних Призренаца новијег доба). Већину биографија прате и фотографије поменутих. Грађа је преузета из библиотека Српске академије наука и уметности, Народне и библиотеке Патријаршије Српске Православне Цркве, из електронских архива, приватних архива, личне библиотеке приређивача, историчара, књижевника и књижевних критичара.
ПРИЗРЕНСКИ ПОМЕНИК (хрестоматија),Приређивач: Лела Марковић
Издање аутора, Штампа: СЗГР "Јован", Београд

   Књига почиње биографијом великог подвижника призренског краја, Светог Петра Коришког а завршава се подвижником новијег времена, биографијом призренског владике, сада блаженопочившег, Патријарха Павла...
   За рецензента се потписује др Драгиша Бојовић, професор Историје културе Срба и Старе српске књижевности, и оснивач и управник Центра за црквене студије у Нишу.
Ова књига је начин да се, у ова тешка и пресудна времена, ишчупа од заборава све оно што је Призрен био а чинили су га, уз светиње и историју, и људи који су добро знали да у временима тешких искушења, чувајући своју веру и национални идентитет, своју дужност стављају испред свог интереса. Тако су постали светионик нашој деци у временима који долазе.
   Захвална сам пре свега Господу јер ми је пружио задовољство и дао снагу да започем и завршим књигу. Својим родитељима Десанки и Мирољубу и својој деци Павлу и Марији, на великој подршци и разумевању током рада на књизи.
З   ахваљујем се дародавцима који су донирали средства за штампање Призренског поменика и без чије помоћи књига не би била објављена. Њихова имена ћу ускоро објавити.
   Захвална сам такође књижевном критичару Миловану Богавцу на свесрдној помоћи и уступљеној литератури, књижевнику Радосаву Стојановићу на литератури и саветима, рецензенту, ауторима радова и фотографија као и свим добронамерним пријатељима на помоћи...

   извор: ФБ страница Призренски поменик

Нема коментара:

Постави коментар