Translate

15. јул 2018.

Празник Светих Козме и Дамјана у Храму Светог Саве у Краљеву

    Свети мученици и бесребреници Козма и Дамјан су својим свештеним споменом сабрали литургијску заједницу при Храму Светог Саве у Краљеву. Евхаристијски принос је Творцу узнео Епископ жички Јустин, уз садејство братства храма и припадајућег у мољењу истрајног народа. Снисходећи Дух Свети је освештао принете Дарове и удеоничаре у заједници Тела и Крви Христове.
    Епископ Јустин је у очинској поуци сабранима упутио речи: “Господ од нас тражи да будемо савршени, а овај свет тражи да се у њега утопимо. Господ нам је завештао да узмемо крст свој и за њим пођемо. То нам поручује и данашње Јеванђеље. Све што имамо је од Бога. Он нам чудесно помаже. Многи су приграбили блага овога света, али нису у њима срећни. Душа тражи нешто више од блага овога света. Осећање бесмртности је присуство Бога у нама, кажу светитељи Божији.
    Када Господа осетимо у нама, почиње Царство Божије у нама. Треба своје биће припремати за сусрет са Богом. Не морамо лутати светом да бисмо нашли Бога. Он је увек ту ако га потражимо. Сведржитељ је свуда као Цар и Творац свега. У таквог Бога се уздамо увек. Када смо болесни не смемо бити очајни. Чистећи се од греха ми смо јачи од болести. Пример је Свети старац Порфирије који је на питање једног верника да ли има рак и да ли га боли, одговорио да је то тачно и да га боли као пегла усијана стављена на лице. Он није говорио о болу, већ о Богу. Иако га Господ није исцелио од болести, дао му је да је носи трпељиво и овенчао га венцем светитељства. Трпљење ради Господа је једини сигуран пут. Божији сведоци разликују Истину од лажи, светлост од таме. Такви су и данашњи светитељи Козма и Дамјан. Свети Дамјан је молитвени заштитник нашег архимандрита Дамјана. Нека угодници Божији Козма и Дамјан свима нама помогну да се у Господу спасавамо.“

    протонамесник Александар Р. Јевтић
    извор: eparhija-zicka.rs

Нема коментара:

Постави коментар