Translate

12. јул 2018.

ПЕТАР И ПАВЛЕ

   Свети апостоли Петар и Павле.
   Каква два потпуно несавршена људска бића. Колико различите личности.
Један прост рибар, нагао у одлукама и брзоплет на делу, други образован и амбициозан, болешљив човек интелекта и стратегије.
    Замислимо се сви који смо понекад склони олаком процењивању људи и суђењу њихових поступака.
    Да смо њихови савременици - како бисмо реаговали да смо се нашли поред Христовог ученика Петра, који му се заклињао на верност, у тренутку кад га се кукавички одриче пред непријатељски настројеним сународницима.
     Или како бисмо као рани хришћани гледали на неосетљивог и суровог Савла, потоњег Павла који систематично прогони хришћане, са амбицијом да се истакне у истребљењу пошасти опасне по његов народ и веру?
     Да ли бисмо имали разумевања или бисмо их назвали најгорим речима осуде и презира?
     Да, рећи ће неко, али после су они показали своју веру. Свесно су своје животе дали сведочећи Христа.
    Да,после. Али ми у животу обично не видимо то "после".
    Склони да идеализујемо време раног хришћанства занемарујемо жестоке међусобне сукобе првих хришћана. Па и сукобе оних који су били уверени да је Христос дошао само Јеврејима и оних који су сматрали да Христово учење мора да се преда свим народима и да се сви укључе у Цркву.
     Шта је радио ту Петар, а шта Павле после свог обраћења. Шта су говорили један о другом?
     Како је Петар - стена која се котрља својим темпераментом гледао на буђење ауторитета у Цркви некадашњег Савла, који не само да није препознао Богочовека ни у време Његове мисије међу Јеврејима, ни у време Његовог распећа и смрти, ни после Његовог васкрсења, него је још прогонио Његове ученике - значи и самог Петра? Него тек кад га је, по причању непознатих сведока, тамо негде на путу за Дамаск Христос бацио на земљу и ослепо да би могао заиста да прогледа. И колико је могао да верује том новокрштеном?
    А како је Павле гледао на тог необразованог галилејског рибара коме је дато да води Цркву? На основу сведочења његових такође необразованих пријатеља?
     Мало је о њиховим животима написати романе, снимити филмове, а хвала Богу то није ни потребно, јер њихово наткриљујуће присуство снажно осећамо у Цркви и данас, као што су то осећале и генерације хришћана пре нас.
     Можемо да им се обратимо, да од њих самих сазнамо шта желимо о њима.
     А шта ће нам прво рећи ови несавршени људи, који су грешили и поправљали се, падали и дизали се?
     У чему је њихова тајна, због чега су тако несавршени толико значајни? Што не нађе Црква неке савршеније да можемо да их славимо? :)
      Нису били млаки.
      Обојица су храбро предали своје срце Христовом пламену љубави. Умели су да се истински покају. И умели су у љубави да прихвате међусобне разлике, да им се и радују.
И тако су постали Његови најближи сарадници. И више од тога. Не штедећи себе отворили су се за Христову Љубав којаи је из њих уклонила страх.
      А без страха - проширили су са осталим апостолима и њиховим настављачима Христову веру у целом свету.
     Ако данас уздахнемо вајкајући се да је хришћанска вера у повлачењу, да је свет све више заборавља па и одбија, сетимо се да је то због тога што смо изгубили оно што је двојицу несавршених Јевреја учинило светилима хришћанства и запалило пламен у милионима људи до данас.
     Немамо жара. Постали смо млаки. И често се збунимо тражећи савршенство које не налазимо ни у себи ни у другима. И тако само налазимо оправдање за своју млакост и малодушност.
     Ако презремо млакост и разгоримо у себи жар Живота до мере способности за жртву, ма колика она била, Христос ће нам показати да наш пут ипак није пре свега у постизању савршености, у формама и правилима, него у љубави.
     И многи ће онда то препознати. Светло ће се поново јаче засјати. Неће само треперити.

    отац Ненад Илић
    извор: www.facebook.com

Нема коментара:

Постави коментар