Translate

23. јул 2018.

Хиротонисан Епископ диоклијски г. Методије


Његова Светост Патријарх српски г. Иринеј началствовао је 22. јула 2018. године у Саборном храму Христовог Васкрсења у Подгорици светом архијерејском Литургијом и свечаном  хиротонијом нареченог високодостојног архимандрита Методија (Остојића) у чин Епископа диоклијског, викара Митрополита црногорско-приморског.
      Саслуживали су Митрополити црногорско-приморски г. Амфилохије и загребачко-љубљански г. Порфирије и господа Епископи будимски Лукијан, британско-скандинавски Доситеј, шумадијски Јован, милешевски Атанасије, будимљанско-никшићки Јоаникије, захумско-херцеговачки Григорије, рашко-призренски Теодосије, славонски Јован, бихаћко-петровачки Сергије, нишки Арсеније, далматински Никодим, осечко-пољски Херувим, моравички Антоније, ремезијански Стефан, мохачки Исихије, умировљени захумско-херцеговачки Атанасије, изабрани захумско-херцеговачи архимандрит Димитрије, многобројно свештенство и свештеномонаштво.
       На Литургији су одговарали чланови подгоричког Црквеног хора „Свети апостол и јеванђелист Марко“ под управом Људмиле Радовић. Молитвено су учествовали игумани најзначајнијих српских манастира, многобројно свештенство и монаштво Српске Православне Цркве.
     Присуствовали су амбасадор Србије г. Зоран Бингулац, амбасадор Босне и Херцеговине г. Винко Радовановић, представници амбасада Русије и Грчке, директор Управе за сарадњу са Црквама и вјерским заједницама Владе Србије др Милета Радојевић, представници политичких странака, родитељи епископа Методија г. Милинко и гђа Драгица Остојић, као и многобројна родбина и пријатељи.
    Његова Светост Патријарх српски г. Иринеј рекао је на крају Литургије новом Епископу Цркве Христове да је епископско достојанство највећа духовна част у Цркви Божјој. - Ви сте дуго, релативно дуго, у Цетињском манастиру и овој средини. Имали сте прилике да упознате овај народ и све прилике у Црној Гори. Зато вас је наша Црква изабрала у највише достојанство, са жељом да, као што сте мудро управљали манастиром, тако мудро управљате као Епископ у епархији, као викар Митрополита црногорско-приморског. Да својом службом послужите Господу и ономе што Господ жели од свих нас, рекао је Свјатјеши Патријарх г. Иринеј и подсетио да је владика Методије једно време предано служио болесном патријарху Павлу. -Стекли сте једно опште поштовање због тог Вашег подвига, казао је Патријарх српски.
      Патријарх је додао да је владика Методије изабран за викара славне Епархије која је родила Црну Гору. -Она је дала велике личности наше црквене историје. Да не помињемо све, само Светог Василија и Светог Петра Цетињског и Петра Другог Његоша, који су блистали својим умом и својим животом своме народу. Нама су оставили примјер да се угледамо на њих, истакао је Патријарх и нагласио да владика Методије сада има велику дужност и обавезу да чува свој народ у вери православној.
    -И да га сачувате у народном јединству јер је пред великим искушењем да се раздели и одели од своје браће из Србије. Надамо се да Господ неће то допустити и да ће учинити да наш народ остане јединствен. Желимо Вам да заједно са Вашим Митрополитом, који је достојни наследник наших великих предака, сачувате то јединство и да му помогнете у том светом и великом делу, рекао је Патријарх српски г. Иринеј предајући архијерејски жезал новохиротонисаном Епископу диоклијском г. Методију.

извор: mitropolija.com

Нема коментара:

Постави коментар