Translate

13. октобар 2019.

ОСАМ ВЕКОВА НА ПУТУ СВЕТОГ САВЕ



Саборно у Пећкој Патријаршији обележено 800 година аутокефалности Српске Православне цркве.
   У Пећкој патријаршији, древном српском манастиру у Метохији, је у уторак 8.октобра саборно прослављен велики јубилеј - Осам векова аутокефалности Српске православне цркве. Литургијском сабрању, које је организовано као део централне прославе важног јубилеја за српску Цркву, државу и народ, претходило је молитвено сабрање у манастиру Жичи, док је завршни скуп одржан у уторак увече у Сава центру у Београду, уз богат културно уметнички програм.
     Светом архијерејском литургијом у Пећкој патријаршији је началствовао Његово високопреосвештенство Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије уз саслужење Епископа рашко-призренског г. Теодосија и молитвено учешће двадесет једног Архијереја Српске Православне Цркве који су пристигли са разних континената, али и великог броја свештенослужитеља, игумана и свештеника из рашко-призренске и других епархија СПЦ. За певницом су појали ученици и професори Призренске Богословије, као и монахиње Пећке патријаршије. Цркву је испунило на десетине монаха и монахиња из готово свих манастира на KиМ, верници пристигли са разних страна Kосова и Метохије, међу којима је било највише деце.
   Беседећи по прочитаном јеванђељском зачалу, Митрополит Амфилохије је рекао да „осам стотина година ходимо путем који води у Живот Вечни, следећи свога првога учитеља, наставника и првопрестолника Светога Саву, путем који је вечни, Божији и Христов пут, ходимо за оним који је Пут Истина и Живот – за Христом Господом и не одступамо са тога пута кроз векове и зато нијесмо смоква коју је проклео Господ зато што није доносила плодова“.
   -Ходећи тим путем, -казао је у наставку Митрополит- овај светосавски народ је непрекидно рађао плодове и само Господ знаде колико је тих плодова унијето у Царство Небеско вјековима, од светиње жичке до ове светиње Пећке патријаршије и других безбројних светиња подигнутих у славу Божју и у славу Христа Бога нашега. Св. Сава и отац његов Св. Симеон који су утемељили нашу историју опредјеливши се један као владар, а други као епископ за вјечно непролазно Царство Божје, показали су којим путем треба да ходе и они који владају и они који их слушају.
   Митрополит Амфилохије је рекао да је сва историја Цркве Божије, 2000 година, историја оних који се сабирају око Хлеба Живота, око Тела Христовог и око Чаше Живота, око крви Његове и тај Сабор се темељи на пророцима, апостолима и темељи се на крајеугаоном камену, Христу Богу нашем. Он је рекао да су сви земаљски народи призвани да ходе путем вечним који води у Царство Божје.
   - Тај призив вођења тим светим Божјим путем никада није био тако снажан и јак, никада се није толико широко чуо у свијету као данас,-казао је Митрополит, и додао да ,,Црква Божја, проповеда благу вијест Христову на свим земаљским језицима“.
      Рекавши да нема места ,,на земљском шару где се не проповеда Свето јеванђеље и где се не служи света служба Божја“ Митрополит је нагласио да се и наша Црква светосавска раширила по читавоме свету:
   -И ова наша Црква светосавска раширила се по читавом свијету. Овде су међу нама наши епископи из Аустралије, из Америке Северне и Јужне, из Kанаде, из Европе, не само из ових древних наших крајева Србије, Црне Горе, Босне и осталих крајева где проповедамо Јеванђеље, него данас се Јеванђеље проповеда и на овом језику и овом Црквом светосавском као и код других православних народа и широм свијета. Велики је то догађај и изузетно је значајно за овај свијет, али значајно је да се та света ријеч Божја и та света проповед наставља да се проповеда и овдје на овом простору косовскометохијском.
   Митрополит је рекао да је све што се догађало са Црквом Божјом у знаку распећа Христовог и Христовог васкрсења, па тако и све што се догађало на простору Kосова и Метохије и што се догађа и данас:
   -Kао што су Њега гонили и прогонили и разапели, тако и оне који су Његови гоне и прогоне и разапињу свуда у свијету, а посебно на овоме светоме мјесту. Али остаје то живо сведочанство, остаје и остаће до краја света и века, а ова црква Божја, Црква светосавска ће наставити да свједочи Христа Бога нашега и спасење целоме свијету
        Митрополит је подсетио да је жив Господ кроз дивне и велике сведоке Божије са Kосова и Метохије, којих је било много за протеклих 800 година, и њима су придодати и новомученици нашег времена као што су Стефан јеромонах и Харитон монах, Марица Мирић над којом је извршено насиље у Белом пољу код Пећи, и која је сахрањена у пећаршијској порти крај монахиња пећких, затим Милева Вујошевић заклана у Пећи, и многи други.
   -Они су остали верни Његовој истини и живи сведоци Живога Господа,-рекао је Митрополит,- а то сведочанство Цркве Божије је велика одговорност свих нас данас сабраних, а посебно вас који сте остали на овом пољу косовском и метохијском. Одговорност за све који овде живе и који овде долазе и пролазе да будете свједоци онога пута који воде у Живот вјечни.
     -И ова Црква Христова, Црква Божја, Црква светосавска, она ће наставити да свједочи Христа Бога нашега и спасења свему свијету, свуда, а нарочито овдје на овом косовском простору, овдје где је склопљен код овога народа Kосовски завјет са Христом Господом. Шта је косовски зајвет? Неки кажу то је митологија. Митологија је помућена њихова савјест и свијест, а Kосовски завјет није ништа друго, него изданак светога Новога завјета, Христовога завјета, као што је Нови завјет сведочанство Христа распетога и васкрслога. Тако је и косовскометохијски завјет распетога Христа у бићу овога народа кроз његово опредељење да ходи тим путем који је Христов пут, а који је пут распећа и васкрсења. – рекао је Митрополит и додао да „снага није у броју него у Господу”.
     -Наставља се то сведочанство живо и живоносно. ,,Није снага у броју него у Господу,, давно је свети пророк рекао. Није снага у броју колико има оних на овим просторима, него је снага у онима (нека их је и мало који су живи сведоци истине и својим сведочанством просвећују и оне који живе заједно са њима и зато их је Бог и призвао и оставио их да буду свједоци и другима који нијесу се опредјелили за тај пут или су га се одрекли у своје вријеме. Да се врате томе светоме путу, да се врате себи, вечном и непролазном људском и народном достојанству. То животно сведочанство је било и остало. Ево сведока, најдивнијег сведока, ево наше дјеце, наших сестара монахиња, наших свештеника, сабора наших епископа, данас у нашој помесној цркви има их више него што их је било икада у историји.
   На светој литругији, освештани су славски колач и жито и принети у славу Св. Сергија Радоњешког, па је Митрополит славски колач преломио са владиком Сергијем који је име добио по овом дивном руском светитељу. Митрополит је честитавши имендан владики Сергију рекао да је велика благодат што га је Господ благословио да га слави данас у Пећкој Патријаршији
   Митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије је на прослави осам вјекова аутокефалије СПЦ у Пећкој патријаршији на свечаном ручку рекао да се додјељује орден Светог Саве игуманији Харитини са сестрама, пристној деци и свој деци на KиМ, попадији из Истока која је мајка четворо деце, свим мајкама које на KиМ рађају децу, монаштву и свештенству на Kосову и Метохији.
     Својом посетом Kосову и Метохији, Светим Дечанима и литургијским слављем у Пећкој Патријаршији, епископи СПЦ потврдили су још једном јединство у следовању путу Св. Саве и његових наследника за које је Kосово и Метохија увек било и остало срце српског православног и светосавског идентитета. Свети Архијерејски Сабор на последња три редовна заседања једногласно је истакао да је за СПЦ неприхватљива свака врста поделе или признања Kосова и Метохије.

   Оливера Радић
   11. 10. 2019.
   извор: www.pravoslavie.ru

Нема коментара:

Постави коментар