Translate

29. октобар 2019.

Нова књига – „Водич кроз Хиландар и околину“


ЗВУЧНИ ЗАПИС ПРЕУЗМИ ОВДЕ:
https://soundcloud.com/user-355113499/deo-besede-monakha-teodosia-khilandartsa-o-vodichu-kroz-khilandar-i-okolinu
*
https://soundcloud.com/user-355113499/deo-besede-dushana-milovanovia-o-vodichu-kroz-khilandar-i-okolinu
   На 64. Међународном београдском сајму књига, 24. октобра, представљена је књига „Водич кроз Хиландар и околину“, Душана Миловановића, историчара уметности, теоретичара, критичара и публицисте. Kњигу су издали Завод за уџбенике и Света царска српска лавра манастир Хиландар.
   По благослову игумана Хиландара Високопреподобног архимандрита Методија, на представљању је говорио први епитроп манастира, монах Теодосије.
   Поред њега, о књизи су говорили Борис Латиновић, уредник у Заводу за уџбенике, проф. емеритус др Драган Булатовић и сам аутор Душан Миловановић.
   „Водич кроз Хиландар и околину“ је богато илустрован фотографијама дванаест фотографа, од којих су двојица хиландарски монаси.
   По речи самог аутора, Душана Миловановића, „Овај Водич намењен је свима који се за Хиландар спремају или у њега стигну, да се на једноставан начин упознају са најважнијим знаменостима овог, веома важног, србског места. Говори се да Србство има три своје мати: Студеницу – Мати Србске Земље и Цркве; Хиландар – Мати Србске духовности и Жичу – Мати Србске Црквене и Државне самосталности. Међу њима, свака блиста особитим сјајем, а ми смо се само потрудили да вам на дар принесемо лепоту хиландарских светиња што се таласа из дубина векова…“
   извор: www.hilandar.org

Нема коментара:

Постави коментар