Translate

21. јануар 2014.

БЕСЦЕНИ ДАР ПАРАКЛИСУ СВЕТОГ ВЛАДИКЕ НИКОЛАЈА У КРАЉЕВУ


Манастир Жича, 12.1.2014.
   Дана 16. Јануара 2014. године, када Црква Божија прославља Светог Пророка Малахију и Светог Мученика Гордија, Епископ шумадијски и администратор жички Господин Јован служио је Свету Архијерејску Литургију у Параклису Светог Николаја Жичког у Краљеву. Параклис Светог Владике Николаја освештан је руком почившег Епископа Жичког Господина Стефана 2001. године (три године пре великог Саборском одлуком осведоченог и литургијским служењем Архијереја наше Цркве потврђеног прослављења и увршћења у диптихе Светих имена великог исповедника, просветитеља и мученика новијих времена, Владике Николаја Жичког). Налази се у старом Епископском двору у Краљеву у којем је Владике Николај живео и радио од 1936. г. до хапшења и утамничења од Гестапоа у јулу 1941. г.
   На трагу свог великог претходника на трону жичких Епископа, Владика Јован је радост богослужења поделио са краљевачким свештенством и многобројним верницима који поштују црквено дело Светог. У надахнутој беседи после читања Светог Јеванђеља Владика Јован је подсетио да је циљ сваке Литургије, која је заједничко дело Бога и човека, Причасна Чаша, те да Црква Божија не познаје ни ретко ни често већ редовно причешћивање. Упозоравајући на лажни аргумент тзв. „недостојности“ да се приступи Причасној Чаши, Владика Јован је нагласио, да доиста од нас рођених нико није достојан, али да је Бог и сишао у тело да нас удостоји причешћа у заједници са Њим. И кад год се деси да криза наткрили један народ Бог нађе начина да проговори кроз Свете Божије Угоднике, какав је несумњиво био и Владика Николај.
   Говорећи о садашњем времену као времену кризе Владика Јован је подсетио на свеспасоносну духовну жртву и мучеништво Владике Николаја као на путоказ како да се сачувамо на путу ка Царству Небеском, које је у темељу нашег хришћанског надања.
   Говорећи о Царству Небеском Владика је подсетио и на крсно-васкрсну жртву другог великог угодника Божијег, Светога Кнеза Лазара, који је за нас, једном за свагда, разрешио дилему о земаљском и Небеском Царству. Том приликом Владика Јован је бесцен-даром, честицом моштију Светога Кнеза, из своје епископске ризнице, даривао Параклис Светог Владике Николаја, на укрепљење и оснажење заједнице верних окупљене око овог Светог олтара. Узбуђење и радост намах су наткрилили литургијски простор Параклиса, тако да се цела црква са трепетним страхом и вером после Канона Евхаристије причестила из руке Епископа.
   Ово дивно литургијско сабрање завршено је трпезом љубави за чијег трајања су дечица предшколског узраста, гости из Трстеника, предвођени својим васпитачима Оливером Цветић и ђаконом Данилом Стефановићем, отпевали неколико руковети дечијих божићних песама.
   Целивање Светих Моштију настављено је после испраћаја Епископа Јована и верни народ је са побожном захвалношћу приступао током целог дана.

Нема коментара:

Постави коментар