Translate

28. јануар 2014.

ХИЛАНДАРСКА САВИНДАНСКА ПОСЛАНИЦА

Хиландар, 26.01.2014.

Поводом празника Светог Саве, игуман Свете царске српске лавре Хиландара Високопреподобни архимандрит Методије, упутио је  Хиландарску Савинданску посланицу Министарству просвете, науке и технолошког развоја:

ХИЛАНДАРСКА САВИНДАНСКА ПОСЛАНИЦА

Драга децо Светог Саве,
данас прослављамо „наставника, првопрестолника и учитеља пута који води у живот“[1]. Данас је празник свима нама, и онима који уче и онима који подучавају.
Радост је велика и благослов од Господа што се Свети Сава у нашем роду родио и својим делима, као обилном жетвом, свој род обогатио. Једном је Христос рекао својим ученицима да се моле господару жетве да изведе посленике на жетву своју, јер је жетве много а посленика мало (Мт. 9, 37-38). У личности Светог Саве српски народ је добио најбољег посленика на својој њиви. Сава Немањић, Србин... Хиландарац... Светогорац... Светитељ... - овоземаљски принц а небеске науке учитељ.
Светосавље – то је наука коју нам је Свети Сава оставио. А шта је светосавље? Наука светлости која одгони таму, наука љубави, трпљења и сваке друге врлине - ништа друго до наука Христова, српском духу приступачна. Остављајући ову науку, Свети Сава је оставио бесмртну савест српском народу[2]. Ради тога смо обавезни да се свакодневно преиспитујемо да ли у науци напредујемо, да ли је се сећамо или смо је заборавили?
Неуког је лако преварити. Не дозволимо да не учимо, не дозволимо да заборавимо шта смо научили. Учимо од других али не заборавимо светосавље, јер је оно пуно оптимизма, пуно живог говора који свако разуме.
Хиландар, почетак пута светосавског, подсетник је сваком српском учитељу и ученику да са учењем не престане, да пут Светог Саве не прекине, да на њему непрестано напредује.
Преносећи благослов и очинску љубав братства манастира Хиландара, као и целе Свете Горе, желим вам успех и напредак у образовању и утврђивање у богочовечанским вредностима које су нас до сада сачувале и које ће нас и даље чувати, уколико им останемо верни.

игуман манастира Хиландара,
архимандрит Методије са својим у Христу братством
У манастиру Хиландару,
О Светом Сави л.Г 2014.



[1] Ср. Тропар Светом Сави
[2] Ср. Житија светих Јануар 14. Житије Преподобног и Богоносног оца нашег Саве, Увод у предговор, стр.335, Архимандрит др Јутин Поповић

Нема коментара:

Постави коментар