Translate

14. април 2014.

Свети владика Николај, СРЦЕ УЗ ЧАСНИ ПОСТ, Седма недеља

   Љуби Господа Бога својега
свим срцем својим

(Мт. 22, 37)

   1. Ове недеље следуј страдалном Господу Христу у стопу, и буди стално на Његовој страни насупрот судијама и мучитељима Његовим. И љуби Га свим срцем својим.
   2. Духовно се пренеси у оне дане и догађаје, и љуби Му скуте и рукаве, не удаљуј срца свога од Њега. Кад чујеш да гонитељи Његови шапну: крив је, ти им викни у уши: прав је! Љуби Љубитеља свога свим срцем својим!

   3. Кад Га Јевреји шамарају ти пружи руку своју у одбрану и прими шамар место Њега. Кад Га пљују, ти реци: Упљувци, шта ћете бацити један другом у лице ако на Њему истрошите све пљувачке своје, сву садржину своју?
   4. Кад Пилат пита ћутљивог Господа: шта је истина, ти исповеди и реци: ево Он је жива ваплоћена Божија Истина. Кад Га војници римски шибају, ти стој уз Њега и реци зверовима: Синови вучице, вечити смртоносци, немојте шибати Јагње Божије Живоносно, које нуди живот вашем царству смрти.
   5. Иди за Њим улицом Бола, и придржавај Крст Његов, заједно са Симоном Киринејцем; и заједно са блаженом Вероником бриши лице Његово од прашине и крви; и заједно са мироносицама плачи и принеси Му чашу хладне воде засушеним устима, и расхлади Му врело чело. Предај Му цело срце своје и љуби Га свим срцем својим у часовима понижења Његовог.
   6. Кад чујеш звек чекића на пречистими рукама Његовим, ти викни јаох! Кад укивају ексере у пречисте ноге Његове, ти опет јаукни, као да се гвожђе укива у твоје тело.

Манастир Вазнесење

   7. Поклони се Пресветој Матери Његовој и пољуби јој скуте и рукаве. Не говори јој ништа; не питај је ништа. Поклони се још једном Њеном светом болу. И још једном - Њеном светом ћутању. У себи реци: Мајко пречиста, и ја Га љубим свим срцем својим.
   8. Извади срце своје и стави га у Његово тело, и буди као да те нема. Буди у Њему и подноси оно што Он подноси и умри себи потпуно. Умри пре Њега.
   9. Кад Га Јосиф и Никодим положе у гроб, ти сматрај да си ти са Њим у гробу. Сматрај да те нема живог у свету. Као сенка стој гдегод у близини гроба, а живот свој гледај у гробу. И биће ти слатка, веома слатка смрт са Њим и у Њему.
   10. Колико ће ти тек слађе бити васкрсење с Њим и у Њему, кад се трећег дана засијају анђели на гробу! Војници Цареви иду пред Царем; лице им као муње огњене, а одело им као снег бело. Па кад заблистају ангели Божији у тами Голготе и у тами твоје душе, тада ћеш се ти осетити нов човек.
   11. И кад се после анђела наједном појави Он, Васкрсли и Васкрситељ, Победитељ смрти, Господар и Творац и Искупитељ твој. Кад се мрак засветли од радости, кад се гробови отворе од радости - зар твоја сенка неће оживети од радости?
   12. И када у трепету будеш гледао чудо чудеса, у недоумици да ли да се сакријеш или да побегнеш или да Му се јавиш, гле, Он ће први прићи теби, и, као Марију, ословиће те по имену. А кад те Он ослови, кроз Његов глас, као кроз електричну жицу, ући ће у тебе нова струја, нов живот, нова снага. И Он ће ти повратити твоје срце, даће ти и - Своје. И ти ћеш у трепету пасти пред ноге Његове и грцајући узвикнућеш као Тома:
   Господ мој и Бог мој, слава теби!

ПОСТ - ПУТ КА ТРПЕЗИ БОГА ЖИВОГА, Светигора, Цетиње, 2001.

Нема коментара:

Постави коментар