Translate

16. април 2014.

Свети владика Николај, БЕСЕДА НА ВАСКРС Easter Troparion, Христос васкрсе/Глас пети(плагални први), стихирарни, ВАСКРШЊЕ ХИМНЕ, Манастир Жича, 2013.

Народни музеј, Краљево

Беседа на Васкрс

   О прекрасни и животворни мелеме! Која рука да те не прихвати! Које срце да те не привије на ране своје! Које грло да те не опева! Које перо да опише чудотворност твоју! Која рачуница да изброји досадашња твоја исцељења болних и васкрсења мртвих! Која суза да ти благодари! Ходите, дакле, сви ви, браћо који се страшите смрти. Приступите Христу Васкрсломе и Васкрситељу, и он ће вас ослободити од смрти и страха смртног. Ходите и ви сви који живите под стидом од јавних и тајних грехова својих, ходите ближе Живоме Источнику, који омива и очишћава и који може и најцрњи суд учинити бељим од снега. Ходите сви ви, који тражите здравља, снаге, красоте и радости. Гле, васкрсли Христос је пребогати источник свега тога. Он вас све болећиво и чежњиво чека желећи да нико не изостане. Поклоните му се телом и душом, свим умом својим и свим помислима својим. Загрлите Га свим срцем својим. Не клањајте се заробитељу него Ослободитељу; не сједињујте се са губитељем него са Спаситељем: не грлите туђина него најближег сродника и најнежнијег пријатеља...Нико не може познати истинитог Бога осим кроз васкрслог Господа Исуса, нити ко може познати истинитог човека осим кроз Њега јединога. Христос васкрсе, браћо! Васкрсењем Својим Христос победи грех и смрт, скруши мрачно царство сатанско, ослободи заробљени род људски, и разломи печат највећих тајни Бога и човека. Њему нека је слава и хвала са Оцем и Духом Светим, Тројици једнобитној и неразделној, сада и навек, кроза све време и сву вечност. Амин.

Свети владика Николај(Велимировић), ОмилијеТРОПАР ХРИСТОС ВАСКРСЕ,  XV ВЕК                                       Easter Troparion

ХРИСТОС ВАСКРСЕ ИЗ МРТВИХ                                                Christ Is Risen
СМРЋУ СМРТ УНИШТИ                                                                 from the dead
       И СВИМА У ГРОБОВИМА                                                              with death he death
     ЖИВОТ ДАРОВА                                                                              destroyed and to all
                                                                                                              in graves
                                                                                                              He gave life


Нема коментара:

Постави коментар