Translate

19. октобар 2014.

ТРОПОС, Краљево, 16.10.2014.

Манастир Жича

Љубитељи и поштоваоци источно-ромејске музике и појања древног црквеног предања у нашој отаџбини имали су прилике да по први пут уживо чују чувени Византијски хор Тропос из Атине, под вођством хороначалника Константина Ангелидиса, учитеља црквене музике.

Наиме, 16. октобра 2014. године, на позив Царске лавре манастира Жиче и града Краљева, хор Тропос је одржао концерт у препуној свечаној дворани Градске управе града Краљева. Концерт је почео у 19 часова пред публиком која је дошла и из Крагујевца, Ниша, Крушевца, Чачка, Ужица и других места. Сутрадан су у манастиру Жича за певницама појањем саслуживали у Божанственој Литургији којом је началствовао високопреподобни архимандрит Јаков (Лазовић), свештенослужитељ Лавре, уз саслужење преподобног јерођакона Јеротеја, сабрата свештеног манастира Светих Архангела у Ковиљу.
Исте вечери, 17. октобра, у организацији Музичке омладине Новог Сада, Византијски хор Тропос је одржао концерт у Синагоги пред публиком која је у Нови Сад пристигла из Београда, Суботице, Сомбора, Бечеја, Апатина, Зрењанина, Вршца, Бачке Паланке... да чује звуке наслеђа древне Ромејске империје. Синагога је била испуњена до последњег места.
Програм концерата се састојао од делâ мајсторâ црквене музике од XIII од XX века: Георгија Кондопетриса (XIV век), Мануила Хрисафиса (XV век), Јована Кладаса (XIV век), Јакова Протопсалта (XVIII век), Матеја Ватопедског (XIX век), Теофана Ватопедског (XX век), Гаврила јеромонаха Кундиадиса (XX век), преподобног Јована Кукузеља (XIV век) и Хурмузија Хартофилакса (XIX век).
Сутрадан, 18. октобра, чланови Византијског хора Тропос посетили су свештени манастир Светих Архангела у Ковиљу. Тамо су саслуживали на вечерњој служби појући за десном певницом, док су за левом певницом појали монаси манастира Ковиљ и ученици Школе црквеног појања Свети Јован Дамаскин.

Школа црквеног појања Свети Јован Дамаскин 

Извор: Епархија бачка



Нема коментара:

Постави коментар