Translate

10. октобар 2014.

Византијски хор ТРОПОС


Манастир Жича и град Краљево позивају вас на концерт
византијског хора
ТРОПОС
Грчка

хоровођа: Константин Ангелидис
програм: Византијска музика од XIII до  XX века

Четвртак 16. октобар 19 часова
Свечана сала Градске управе града Краљева
Улаз слободан

Хор Тропос основао је г. Константин Ангелидис, са својим сарадницима, крајем 2005. године, с циљем проучавања и извођења византијске црквене музике. Хор је више пута наступао у Грчкој (Палата музике и Народна лирска сцена у Атини, Солун, Патра, Триполи и др.) и иностранству (Пољска, Румунија, Кипар, Турска, Шведска, Француска, Велика Британија, Португалија, Аустрија, Либан, Чешка, Израел, Египат, Русија, Немачка). Осим концертних извођења Хор је учествовао и на многим црквеним манифестацијама, свеноћним бдењима.Божанственим Литургијама. Хор Тропос до сада је снимио 9 компакт дискова.
Константин Ангелидис рођен је у Триполију у Грчкој 1964. године. Завршио је Богословски факултет у Атини и византијску музику код Ликурга Ангелопулоса. Појао је у разним црквама у родном Триполију и Атини као лампадарије и, касније, као протопсалт. Тренутно је протопсалт у цркви Светих бесребреника у Атини, која је метох цркве Светог Гроба из Јерусалима.
   Константин Ангелидис предавао је византијску музику у разним атинским школама и образовним установама, као и у многим мушким и женски манастирима широм Грчке. Од 1996. професор је византијске музике у школи византијске музике Атинске Архиепископије у цркви Живоносног Источника у Атини. Дужи низ година био је члан Грчког византијског хора под руководством Ликурга Ангелопулоса са којим је учествовао на више од 900 музичких манифестација у Грчкој и у 30 земаља Европе, Азије, Америке и Африке.
Као музички продуцент сарађивао је с државним радијом Грчке од 1985. до 2005, а од 2009. године музички је сарадник на радио станици Црква Јеладе за емисије о византијској музици. Константин Ангелидис преузео је 1994. године обавезу да подучава и организује монашки хор манастира Ватопед на Светој Гори са којим је снимио 14 компакт дискова. Крајем 2005. основао је Центар за проучавање појачке уметности и византијски хор Тропос чији је и хоровођа.

Нема коментара:

Постави коментар