Translate

23. новембар 2016.

ПАТРИЈАРХ ИРИНЕЈ: "Величина духа народа свете Русије победиће силе таме!"

   Његова Светост Патријарх српски господин Иринеј налази се у петодневној посети Москви, где ће присуствује свечаностима поводом 70. рођендана предстојатеља Руске Православне Цркве.
                                     
   Говорећи на свечаном акту посвећеном 70. рођендану Његове Светости патријарха Московског и целе Русије Кирила у Сали за црквене саборе у Храму Христа Спаситеља Патријарх Иринеј истакао је да кад се човек налази у кући свог брата, не осећа се као да је у гостима: "Примају га отвореног срца, као рођеног, с љубављу, а ако му помажу, то је безусловно. Тако се Руси увек осећају у Србији, а Срби – у Русији" - посебно је истакао Патријарх српски.
   "Ни према једној од недаћа којима нас је Господ посетио у току последњих деценија, Руска Црква и руски народ нису остали равнодушни. То су и пожар у манастиру Хиландар, и страшне поплаве из 2015. године. Посебно смо Вам захвални за сталну помоћ коју пружате нашој Цркви и народу на Косову и Метохији" - рекао је Српски Патријарх.
   У наставку свог говора Свјатејши патријарх Иринеј је истакао: "Ми народе Московског патријархата доживљавамо као јединствену духовну целину, као Свету Русију... У историји често видимо да непријатељ људског рода видећи чврстину православаца у вери покушава да расече Христово тело помоћу безумља расколника. И нашем срцу је сад тешко и болно да види како у Украјини, у Крстионици Кијевског Крштења, расколници, бестидни синови погибељи, покушавају да одвоје паству од московских патријараха, њених вишевековних духовних вођа, да запоседну и оскрнаве првославне храмове. Безбожници и расколници које је залудео кнез овог века покренули су у Украјини братоубиствени рат како би крв пала међу браћом и како би смрт ушла у многе домове. Страшно је гледати фотографије храмова у рушевинама, уплакану децу и избеглице. Српски народ је доживео сличну трагедију и оно што сад видимо у Украјини изазива дубоку тугу у нама. Они који помажу расколницима су људи безакоња који се одвајају од јединства вере, то су душевни људи који немају духа. Али се сећамо и речи великог апостола Павла: "њихов крај ће бити по делима њиховим". А бродом руског Православља ће на многаја и благаја љета управљати чврста рука Ваше Светости и Ваших богомудрих помоћника, и величина духа православног народа Свете Русије победиће деловање сила таме" - рекао је Патријарх српски г-дин Иринеј.

   извор: www.tvhram.rs

Нема коментара:

Постави коментар