Translate

1. април 2018.

Сећање на оца Лазара острошког: Промоција књиге "Положи наду на Господа"

За 20 дана књига мати Јелене игуманије Ћелија Пиперска „Положи наду на Господа“ три пута је представљена публици и духовној деци блаженопочившег оца Лазара Острошког. На Православном богословском факултету у Београду окупило се 28. марта 2018. многобројно часно монаштво манастира Жича, Врања, Ћелија Пиперска, Хајдучица и Пресвета Богородица Тројеручица, као и студенати и духовна деца оца Лазара, на промоцији књиге и филма посвећених овом великом православном духовнику нашег доба. Био је градитељ и обновитељ многих светиња у Црној Гори, а као игуман острошки много је помагао саветима, молитвом и прилозима.
Књигу и филм „Положи наду на Господа“, посвећене архимандриту Лазару Аџићу, представили су: аутор монахиња Јелена игуманија манастира Ћелија Пиперска, режисер филма др Радослав Станишић , проф. Филолошког факултета др Михаило Шћепановић и искушеница Анђа.
„Када је о. Лазар дошао у Црну Гору, било је мало оних који су видели колико дарова од Бога има овај човек. Али, Бог и свети Василије су посетили слугу свога и помогли да дарове које је имао устостручи. Врло брзо, Бог му је послао много младих људи, који су спремни били и живот свој да положе за њега, тј. за Христа.
Питамо се:како је то успео да постигне? Није смишљао како да нас придобије, већ примером и љубављу и без много речи, освајао нас је . Препознали смо доброту која је зрачила из његових очију.
Учио нас је да ниједан посао не треба радити половично и делимично, а ко је у монашком животу – ако не да максимум од себе, неће доживети довољно лепоту тога пута. Наглашавао је да треба завршавати започету школу. Говорио је: Ако сте почели, онда и завршите. И због својих родитеља се потрудите, да их не разочарате одустајањем на пола или при крају пута.
-Желим да ова књига буде добар повод да се ваша душа и срце обогате овом радошћу и вером коју је имао о. Лазар, острошки архимандрит, достојан блаженог спомена.“

извор: www.manastirpiperi.me

Нема коментара:

Постави коментар