Translate

17. децембар 2018.

У вечити спомен владици Хризостому

   Након Свете Литургије и освећења парохијског дома,док се седело у парохијском дому,на послужењу,Владика Хризостом доби дар од господина Р.
   Господин Р: Владико,ово је за Вас!
   Владика Хризостом,рашири благо руке и рече:
   - Зашто ово,забога,нисте требали,заиста нема потребе.
   Господин Р: Таман посла,Владико,по нашем обичају,дар за Вас.
   Владика Хризостом кроз благи осмех рече,не само,господину Р већ свима окупљеним у том тренутку:
   - За мене је највећи дар,служење Свете Литургије,данас са вама.
   Каснијих година и после Владикиног упокојења,била сам сигурна у то,да је сваки дар који је од народа добијао,мерио одштампаним књигама и преводима.
   Прими,Преосвећени,ову малу воштаницу од мене,и ако имаш смелост пред Господом,помени нас у својим архијерејским молитвама.

   Валентина Терзић
   Епископ Хризостом је рођен 1939. године у Руми где је завршио основну и средњу школу. По завршетку средње школе отишао је у манастир Дечане где је замонашен и рукоположен у чин јерођакона и јеромонаха од стране тадашњег епископа рашко-призренског г. Павла (Стојчевића). Године 1966. отишао је у Сједињене Америчке Државе гдје је на Богословској академији Свете Тројице у Џорданвилу дипломирао из литургијског богословља. По завршеним студијама служио је као парох у српским храмовима у Чикагу и околини.
   Испуњавајући монашки завет отишао је у Свету Гору, у манастир Хиландар. Ту је провео двадесет година и произведен је у чин архимандрита од стране цариградског патријарха Димитрија. Као запажен монах био је први епистат (протос) Свете Горе у два наврата. У манастиру Хиландару је вршио дужност библиотекара.
   Свети архијерејски сабор Српске православне цркве, на свом редовном заседању од 14. до 24. маја 1988. у Београду, изабрао је архимандрита Хризостома за епископа западноамеричког. Епископ Хризостом је управљао Западноамеричком епархијом све до 1992, до избора за епископа банатског.
  Године 2003. изабран је за епископа жичког. Устоличење у трон епископа жичких у манастиру Жичи извршио је блаженопочивши патријарх српски Павле.
   Упокојио се у раним јутарњим часовима 18. децембра 2012, на празник Преподобног Саве Освећеног, у Епископском двору у Краљеву.
                                                Гуча, март, 2012.
Манастир Придворица

Нема коментара:

Постави коментар