Translate

30. децембар 2018.

О ЈЕДНОЈ МАЈЦИ

   На овој необичној и упечатљивој икони приказана је нама потпуно непозната светитељка – Света Тенева. Требало је да потрошим доста времена гуглајући како се енглеско, заправо келтско St. Thaney  (што је само једна варијанта имена ове свете) транспонује на српски.
   Шта заправо видимо на икони? Видимо младу трудну жену, која је обгрлила свој стомак, као да штити своје нерођено дете. Она стоји у бродићу – ораховој љусци, који плута на великој, узнемирујућој води, насликаној драматичним црвеним тоновима. У даљини се назиру литице какве често виђамо у филмовима са „острва“.
   Наслућујемо и везу Свете Теневе и Пресвете Богородице. Да, обе су биле високог ранга, и обе су затруднеле као неудате, младе девојке, практично девојчице, и обе су својом трудноћом изазвале саблазан међу својима. С тим да је Света Тенева прошла много горе. Она је била силована. А онда је отац, бритски краљ, ставивши је у кочије, потерао коње ка литици... Она и њено нерођено дете били су срамота, шкарт, нешто што се мора одстранити из заједнице, да јој не би реметило здравље. Тенева је, међутим преживела пад, што није осујетило прогонитеље – нашавши је, и ставивши је у корабљицу у виду орахове љуске поринули су је низ естуаре пустивши да је плима повуче ка морским дубинама. И у том тренутку је затичемо, овде на икони. Осрамоћену, прогнану, напуштену од свих, на сред дебелог мора, са само једном мишљу, са само једном жељом – да заштити своје дете.
   Корабљица Свете Теневе је неким чудом доспела до обале где је пронашао Свети Серван, још један келтски просветитељ, који је прихватио, подигао њеног сина, крстио га и прорекао му да ће бити британски апостол. Уз њега, уз то дете сачувано и одбрањено од стихија природе свих врста, и Тенева постаје хришћанка. Упознаје оно дете, дете једне друге мајке-девојчице, које надилази све законе природе, и трпећи све последице људског зла и злостављања, растапа их врелином своје љубави. И заиста, Света Тенева и Свети Кентигерн, Апостол и Чудотворац, оснивачи Глазгова, као и Свети Константин и Јелена у Византији, постали су Отац-Син и Мати шкотског и велшког народа. Свети Апостол Кентигерн (познат и под именом Мунго које му је наденуо Серван, а које значи „Онај који је свима драг“) који није ни требало да буде рођен, који је настао као плод насиља, и који је био предат сили природе, и његова мати, Тенева, која га је несаломивом мајчинском љубављу сачувала као још нерођеног, као онога који је њој, мајци, већ тада био познат и драг. Вољен. Син.

   Мајке, срећан нам празник!

П.С. Икона је рад сестринства православног Манастира Мул, посвећеног Свим Келтским Светим.

Анастасија - Весна Илић
www.facebook.com

Нема коментара:

Постави коментар